Почетна > Србија
Србија

Вучић из Mонака: Повећаваjу се притисци на Србиjу, биће никад већи

Председник Србиjе Aлександар Вучић истакао jе вечерас да jе веома забринут због ситуациjе око Украjине.
вучић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Ово Србиjу ставља у ситуациjу броjних изазова и политичких притисака. После одлуке руског председника Владимира Путина да потпише указе о признању Доњецка и Луганска, притисци ће бити већи него икада.

Oн jе рекао да оно што jе претходна три дана доживео потврђуjу његове речи, да расте притисак на нашу земљу.

Вучић jе изjавио да ће на Србиjу тек уследити све већи притисци са захтевом да уведе санкциjе Русиjи. Као и да jе већ имао такве позиве и „вруће линиjе“, али да ће наша земља издржати све притиске.

„Оно што сам доживео претходна три дана показује шта можемо очекивати. Да ће тек да следи и да у политичком смислу неће бити нимало једноставно за Србију“, истакао је Вучић.

Он је казао да се овим дешавањима руши комплетна безбедносна и политичка архитектура света.

„Како ће се ко понашати и ко ће шта да чини, нико не може да предвиди. Све што смо знали до јуче данас више не постоји“.

Оно што је за нас важно јесте да наша опредељеност за мир мора бити чврста, снажна. Наша снага одвраћања потенцијалног агресора мора да буде још снажнија и јача“, објаснио је Вучић.

Подсетио је да је данас одржана седница Савета за националну безбедност.

Као врховни командант издао је налог војсци и полицијским снагама. Као и захтев специјалним јединицама, да у сваком тренутку буду припремљени на најбољи могући начин. Да треба наставити са наоружавањем и опремање војске и полиције.

„У политичком смислу морамо да радимо много, морамо да разумемо да мир није нешто што се подразумева. Мораћемо много труда и рада уложити да сачувамо мир“, казао је он.

Вучић је нагласио да је ова ситуација најкомпликованија за све наше савременике, за наше родитеље, за нас и за нашу децу.

„Мислим да се овим де факто и суштински мења светски поредак у којем ће силе вратити доминацију на једној страни. Да ће постојати више супер сила и центара политичке и економске моћи“, указао је он.

Што се тиче економског дела, указао је да је нафта истог тренутка скочила. Да су све цене сировина скочиле, да су берзе непосредно погођених земаља пале, и да ће то све изазвати додатну нервозу и проблеме.

Он је уз то приметио да постоји проблем пристрасности наших медија:

„Када погледате наше наслове видите да у 80 одсто медија не постоји никаква објективност, већ су шта год да се дешава на руској страни, као што је осталих 20 одсто на западној страни“.

„У таквим условима велике политичке острашћености сви себи наносимо штету, уместо да будемо свој на своме, будемо мирни. Ми не можемо то да урадимо. Код нас је увек све страст, навијање, и од тога ћемо се тешко излечити“, сматра Вучић.

Он је казао да је са Макроном имао важан разговор о ситуацији у нашем региону. Такође, је разговарао, како је пренео и са представницима других држава света.

„Постоје велики страхови да би све могло да се прошири на друге делове Европе, посебно Балкан“, закључио је он.

„Јер, када не могу да одговоре неком снажнијем од нас – ајде да то покажемо на неком мање снажном“, казао је он.

На питање како онда да се одупремо у овој ситуацији тим притисцима, Вучић је рекао:

„Јединством, одговорношћу и озбиљношћу. Немамо избора, него да можемо да се одупремо. Много смо имали тешких тренутака, имамо своју земљу и не можемо да је мењамо ни за једну другу. То је земља наше деце“.

Вучић је додао да немамо никакву алтернативу по том питању.

Сви су одједном нагрнули у Србију, додао је Вучић. Поручио је да Србија има снажну економију и да ће проћи и кроз ову међународну кризу, не лако, али лакше него многи други јер има стабилан фискални систем.

Како је рекао вечерас ће са министром финансија Синишом Малим дуго разговарати. Шта све треба да се набави од резерви и додао да смо већ набавили млеко у праху, со и све друго.

Вучић је поручио да нико не треба да прави залихе пошто држава има свега довољно и то на правилан начин чува.

Vučić u telefonskom razgovoru s Makronom: Hvala na fer odnosu

 

 

Преузмите андроид апликацију.