Почетна > Србија
Србија

Вучић данас са Шолцом у Берлину

Председник Србије Александар Вучић на позив немачког канцелара Олафа Шолца боравиће данас у Берлину.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Шолц ће данас примити и премијера привремених приштинских институација Аљбина Куртија, а на те састанке немачки канцелар позвао је и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака. Из Шолцовог кабинета је саопштено да разговори имају за циљ да се подржи дијалог Београда и Приштине, па ће, након одвојених разговора немачког канцелара са Вучићем и Куртијем, са њима разговарати и Мирослав Лајчаком.

Како је на свом твитер налогу навео немачки амбасадор у Приштини Јоерн Рохде „оба састанка ће се фокусирати на координацију даљих реакција на руски агресорски рат против Украјине, политичке и економске односе и регионалну сарадњу“.

Састанци ће, навео је Рохде, такође послужити за подршку дијалогу Косова и Србије који води ЕУ“ и додао да је у циљу подршке дијалогу Шолц позвао изасланика ЕУ за дојалог Мирослава Лајчака, који ће, као тврди амбасадор, такође разговарати са Вучићем и Куртијем.

Ако до тог састанка дође то би био први сусрет Вучића и Куртија од 19. јула прошле године када су се сусрели у оквиру дијалога у Бриселу.

Председник Србије је јуче рекао да га са Шолцом не очекује лак разговор и да страхује од њега.

„То значи да ћу, ако ништа, на веома одговоран начин наступати. Свакако не очекујем лак разговор“, рекао је Вучић.

Он је и пре неколико дана рекао да нема превелика очекивања, да ће саслушати примедбе на понашање Србије и имати прилику да каже став наше земље.

„Добра прилика да ћемо имати неко време да изнесемо ставове, али нећемо променити став Немачке ни око КиМ, а ни око санкција“, констатовао је тада Вучић.

Домаћи и страни аналитичари сагласни су да је разговор у Берлину покушај Немачке да одблокира дијалог Београда и Приштине и активније се укључи у решавање косовског питање, али да је исход неизвестан.

Predsednik Srbije: Imam tremu, u Berlinu neće biti laki razgovori

Преузмите андроид апликацију.