Почетна > Србија
Србија

Вучић данас обилази реконструисани пут Рашка – Нови Пазар

Председник Србије Александар Вучић обићи ће реконструисани пут од Рашке до Новог Пазара, у дужини од 18 километара.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Обилазак је планиран за 11 часова, најављено је из Председништва.

Радове је извело предузеће Нови Пазар пут, а реконструкција је почела у септембру 2022. године.

Реконструкција пута од Рашке до Новог Пазара, који је изграђен пре више од 40 година, завршена је три месеца пре уговореног рока.

Уговором је предвиђено да радови буду завршени до 25. новембра.

Радови су обухватили реконструкцију мостова, постављање нове расвете, система за одводњавање, изградњу потпорних зидова и друго.

Пројекат је финансиран средствима Европске инвестиционе банке. Деоница обухвата 10 мостова, укупно 72 пропуста, 15 потпорних зидова укупне дужине од 1.335 метара и шест габионских зидова укупне дужине 430 метара. Ширина саобраћајног профила целокупне деонице након рахабилитације је 7,2 метра.

На овој деоници урађено је: 10 мостова укупне дужине 248 метара, пешачке ограде на мостовима 640 метра, 70 пропуста, од тога санирано 66 постојећих, а изграђена су и четири нова пропуста.

Уграђено је 59.840 тона асфалта, 4.470,56 кубних метара бетона, изведено 6.642 метара дренаже и урађено 3.250 метара кишне канализације.

Такође има 30 аутобуских стајалишта, 15 проширења за заустављање, два проширења за масовну контролу, два проширења за мерење осовинског оптерећења…

Урађено је и 600 метара нове јавне расвете и реконструисано 1.300 метара постојеће јавне расвете, као и 1.600 метара пешачких стаза.

У сарадњи са општином Рашка имлементиран је пројекат степеништа који повезује пешачки саобраћај града са деоницом, чиме је безбедност пешака додатно унапређена.

Због проблема са постојећим стањем а и како би се избегла додатна експропријација, саграђен је зид од мегаблокова висине пет метара, као и завеса од шипова због нестабилног терена између саобраћајнице и реке Рашка.

Радови на реновирању ОШ Владислав Рибникар готови до почетка школске године

Преузмите андроид апликацију.