Почетна > Србија
Србија

Вучић: Да не купимо ни литар нафте имамо је за наредна три, четири месеца

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је неопходно да се Србија заштити како би остваривала корист од енергије добијене из ветрогенератора. Која одлази у иностранство и нагласио да је земља спремна да улаже у зелену енергију. Да развија технологију везану за производњу зеленог водоника који ће бити једна од најважнијих ствари у примени зелене агенде.
вучић
Фото: Танјуг/AP/Markus Schreiber

Председник је то рекао у Давосу где је присуствовао Светском економском форуму. На питање шта ће нам донети прелаз са фидин тарифа (које подразумевају гарантоване више цене за обновљиве изворе енрегије) на аукције. Као и да ли ће Србија моћи да се бави производњом зеленог водоника посебно имајући на уму да је то светски тренд.

„Немамо ту технологију, али разговарамо са неким земљама, то сам поменуо и на састанку са Кореанцима. Спремни смо да развијамо технологију јер ће водоник – хидироген бити једна од најважнијх ствари у примени зелене агренде или у ери климатских промена“, рекао је председник.

„Сви који имају ветрогенераторе зарађују огорман новац и то делимично. Што никада неће да прихвате, на рачун државе, тако да треба да видимо како да боље заштитимо државу да та енергија не иде директно у иностранство или на европско тржиште. Већ да и ми имамо користи од тога“, рекао је Вучић.

На питање да ли смо спремни за нову кризу, а с обзиром да 5. фебруара ступа на снагу ембарго и на нафтне деривате из Русије. Који стижу морским путем, али и да сви купују дизел, председник каже да ће цена бити проблем у првим данима.

„Цена нафте не расте, стабилна је реалтивно на светском тржишту. Расту котацијске цене у Медитерану у недостатку руске нафте. Верујем да ћемо то превазићи. Имамо довољно резерви дизела и бензина. Да не купимо ни литар нафте имамо је за наредна три, четири месеца“, рекао је председник Србије.

Mali: Veliki uspeh Srbije na tržištu kapitala, prikupljeno 1,75 milijardi dolara

 

Преузмите андроид апликацију.