Почетна > Србија
Србија

Вучић: Нисам за Косово у УН и никада нећу признати независно Косово

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на посебној седници републичког парламента о Косову и Метохији, да ће поштовати Устав, да ће се борити за преговоре и разговоре докле год може, али и да неће да изолује Србију.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је тако одговорио на излагање председнице Српске странке Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски, која је рекла да је Вучић пред нас поставио дилему – Устав или ултиматум.

„Што се тиче Устава и ултиматума, увек ће бити Устав, али ћу да се борим за преговоре и разговоре док год могу и нећу да изолујем Србију докле год могу, јер нећу да се јуначим преко туђих леђа и плећа зато што бих могао да живим пристојно да други пате. Ја нећу да нам народ пати и нећу да будем добровољни давалац туђе крви, као што ви чезнете за тим. У томе је разлика између мене и вас“, рекао је Вучић.

Стаменковски је, између осталог, упитала где је председница Владе Ана Брнабић и да ли је у шопингу у Бечу или Венецији.

„Где је да изађе и каже да ли је шопинг важнији од КиМ? Има нас којима није важнији, ми данас овде бранимо државу и не можете квалификације анитисрпски и антидржавни елементи да припишете нама, ни у ком случају“, рекла је Стаменковски.

На то је Вучић одговорио да Стаменковски износи неистине и да Брнабић није у шопингу.

„Кажете шта ће нам жена која има два пасоша – хрватски и српски. Ана Брнабић има један једини, пасош Србије, за разлику од вашег Милоша Јовановића који има француски. Како вас није срамота да такве лажи износите?“, упитао је Вучић.

Истакао је да, када је говорио о француско-немачком плану о решавању косовског питања, ништа није слагао.

„Пет пута им кажем да ћу увек изабрати Устав, да знам шта ми је дужност и да ћу поштовати Устав, а они кажу, погледајте како је то покварено смишљено, то су смишљали данима како са једне стране имамо Устав, а са друге стране улитматум. Џаба што им ја 10 пута кажем да ћу поштовати Устав, њих то не интересује. Они ће да наставе и да измишљају да сте рекли управо супротно“, навео је Вучић.

Стаменковски је изнела критике и у вези са економском ситуацијом у земљи, тврдећи да су речи о „економском тигру потпуно бачене у прашину“ и да уместо инвестиција, нових радних места…сада чујемо изолација, санкције…на шта је Вучић одговорио:
„Што се спрдате са својом земљом? Вама не одговара да су плате и пензије веће, не одговара вам да градимо путеве и пруге пошто сте их много изградили, и ви и ваши ови из антидржавног сектора…Кажете да сада причамо о повлачењу (инвестиција), ја не причам о повлачењу већ помињем повлачење као њихову претњу, а не да се то догодило и ништа нисам слагао“.

Вучић је рекао да је Стаменковиски све измислила и показала своје право лице.

„Кажете продају нам рог за свећу. Не, ја сам глуп, па ћете ви да ми објасните овде шта да ми продају. Ја не знам и не разумем се у акте, па ћете да ми објасните како и шта раде. Ко коме продаје видећемо по резултату, и ко шта ради. Ја се трудим да никоме не продајем рог за свећу већ продајем истину јер говорим истину и странцима и домаћима, а странцима се не улизујем, ни овима на Истоку, а ни овима на Западу“, истакао је Вучић.

Стаменковски је на крају обраћања показала мајицу са натписом „Нема предаје“ и поручила:
„Ово је једина униформа коју ми носимо, ово је порука – Не, улитматуму, нема предаје, живела Србија, не дамо Косово и Метохију. Ако сте спремни да заједно носимо ово, ми ћемо се са вама борити, станете ли преко пута овога, у нама ћете имати најљућу опозицију и највеће противнике. Догодине у Призрену, живела Србија“.

Председник Вучић је на то одговорио:
„Тих мајица ‘Нема предаје’ одштампала је наша странка не ваша, и то 50.000. Тек толико да имате у виду и хвала вам што их носите“.

Вучић: Нико ништа није потписао нити ће да потпише, обмањују грађане

Преузмите андроид апликацију.