Почетна > Србија
Србија

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у Бриселу да је Србија данас изразила велику подршку отварању процеса преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Време је да Европска унија испуни своја обећања пре него што дâ нова, рекао је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски. Албански премијер Еди Рама рекао је да се осећа добро што је у Бриселу као Европљанин, али и лоше, јер још увек не могу да буду ту као пуноправни Европљани него као гости у подељеној кући.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона да је Србија данас изразила велику подршку отварању процеса преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да се поново ништа није десило.

„Верујем да наши пријатељи заслужују да почне процес преговора“, додао је Вучић.

То није, како је нагласио, само формални захтев већ нешто што је неопходно, будући да су обе земље испуниле све захтеве.

Што се тиче односа Србије и Уније, навео је да је у прва четири месеца Србија повећала трговинску размену са ЕУ за 30 одсто.

Вучић је рекао да је Србија дубоко захвална званичницима ЕУ што су подржали Србију на путу ка чланству и посетили земље региона.

Председник је потврдио писање хрватских медија да је на њега извршен притисак због руско-украјинског питања, и да он то не крије.

„Према подацима које сам добио, објављено је 2.629 чланака у европским медијима о Србији после напада Русије на Украјину, у којима пише да Србија угрожава цео регион, угрожавамо БиХ, КиМ. А ништа се није десило“, рекао је Вучић и истакао да се због тога нико није извинио.

„Нисам овде да правдам нашу позицију, јер мене као председника обавезују закључци нашег Савета за националну безбедност. Морамо да водимо рачуна о свом националном интересу“, поручио је Вучић.

Председник је истакао да верује да сви заједно можемо да решимо тешка питања и најавио да ће посетити Северну Македонију и Албанију током лета.

„Морам да кажем да је ‘Отворени Балкан’ била идеја нас тројице, ми смо дошли на ту идеју, желели смо да водимо рачуна о нашем региону“, истакао је Вучић.

Негирао је да је „Отворени Балкан“ била идеја мађарског премијера Виктора Орбана или Владимира Путина, и напоменуо да са руским председником никада није разговарао о томе.

„Обећао сам нашим колегама да ћемо учинити све што можемо да достигнемо европске стандарде до децембра ове године, и онда можда нећемо славити, али верујем да ћемо бити у бољем расположењу“, закључио је председник.

Вучић је навео, одговарајући на питање новинара, да данас на самиту није било никаквих конкретних резултата за Западни Балкан, али да јесте вођена добра дискусија.

Vučić sa Makronom o regionalnim i globalnim temama

Преузмите андроид апликацију.