Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Војска Србије је увек на располагању

Министар одбране Милош Вучевић поручио је вечерас током обиласка подручја угроженог због поплава да је Војска Србије увек уз свој народ, па и у тешким ситуацијама и да је увек на располагању локалним самоуправама.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

„Припадници Војске Србије данас су, по наредби председника Републике и врховног команданта Александра Вучића, хитно ангажовани на помоћи грађанима Новог Пазара и Тутина у борби са поплавама“, рекао је Вучевић који је обишао припаднике Друге бригаде Копнене војске који су се први пут сучили са бујицама

Заједно са начелником Генералштаба Миланом Мојсиловићем, а према чијим речима су бујични потоци направили велику штету не само у Новом Пазару већ низводно, низ реку Јошаницу, све до Рашке.

Вучевић је, како се наводи у саопштењу Министарства, оценио да је најважније да све институције од државног, па до локалног нивоа раде заједно на заштити људских живота и имовине грађана.

„За нас нема разлике да ли се то дешава у Новом Пазару, Тутину или било ком другом делу наше земље. Полиција, Сектор за ванредне ситуације, Министарство одбране и ВС заједно са општинским руководствима и грађанима су на задатку да се сачува све што може да се сачува и да санирамо оно што је уништено или је претрпело штету“, рекао је он.

Позвао је све надлежне да буду на опрезу и прате метеоролошку ситуацију у наредним сатима и данима и поручио да ће сви бити на висини задатка.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

„Председник Републике наредио је ВС, начелник Генералштаба је то спровео и војска је капацитете ставила на располагање локалним самоуправама у Новом Пазару и Тутину. Све што општинско руководство буде тражило и војска има могућности, биће урађено“, навео је он.

Вучевић који је касније и са министром Братиславом Гашићем обишао полавама угрожене делове Тутина и Новог Пазара, рекао је новинарима да је део људства и механизације Војске Србије ангажован у Новом Пазару у складу са захтевом локланог Штаба за ванредне ситуације.

„На располагању смо у координацији са министром Гашићем, односно Министарством унутрашњих послова, Сектором за ванредне ситуације, као и са јединицама локалне самоуправе у Новом Пазару и Тутину, да помогнемо све оно што треба“, рекао је Вучевић.

Навео је да је са председником општине Тутин потврђено да ће Војска Србије, ако нешто буде требало, у складу са својим капацитетима све урадити.

Додао је да је вема важно да грађани не граде објекте тамо где није предвидено да се гради, да не бацају отпад где стигну, јер нам, како је казао, ““после ђаво буде крив када се десе неке несреће и онда само крену истраге зашто нам се нешто десило, а не бавимо се узроцима““.

Начелник Генералштаба Мојсиловић оценио је да се ситуација, када говоримо о падавинама, делимично стабилизује, али и да су бујични потоци направили велику штету, не само у Новом Пазару, већ низводно, низ реку Јошаницу, све до Рашке.

Додао је да очекује пораст водостаја Ибра све до Краљева.

„За веома кратко време киша је направила пуно штете и приоритети у ангажовању Војске Србије биће усмерени на спасавање живота и здравља, не само грађана Новог Пазара, него и грађана у целом региону укључујући и заштиту материјалних добара““, рекао је Мојсиловић.

Министар унутрашњих послова Братислав Гасић навео је да је када је реч о поплавама тежа ситуација у Тутину него у Новом Пазару.

„Имали смо извлачење једног аутомобила са двоје људи и чишћење подрума“, додао је Гашић и наве да се река повукла и да у овом тренутку имају циљ да помогну граданима Тутина да извуку воду из подрума.

У Новом Пазару је, како је додао ситуација под контролом.

„Али долазимо до проблема који су нам годинама уназад присутни, поготову у последње време када се и клима битно променила како у земљи, тако и у целом свету, а то је да не водимо рачуна о рекама, да су нам оне постала најлакша места за бацање смећа и онда долази до запушења“, навео је Гашић.

Radovi na deonicama nekoliko prometnijih putnih pravaca

Преузмите андроид апликацију.