Почетна > Србија
Бизнис Србија

Вучевић: Влада Србије види ПКС и привреду као партнера без ког нема развоја државе

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да Влада Србије види привреду и Привредну комору Србије (ПКС) као партнера и да без тог партнерског односа и међусобног разумевања нема развоја државе ни у једном сегменту.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic

„Некада можда има околности које не видимо на исти начин, али једни на друге смо упућени, и једни без других не можемо и рекао бих да чинимо једну целину и ову државу“, рекао је он у ПКС на осмој седница Скупштине тог удружења привредника.
Вучевић је казао да без привреде, односно економије нема развоја државе ни у једном сегменту, тачније ни образовања, здравства, одбране, као ни безбедности, културе.

„Окосница рада ове владе је да мора да прави амбијент за привреду и наш задатак је да вам гарантујемо мир и стабилност, да имате предвидив пословни амбијент, да имате јасно предвиђена правила, владавину права и што равноправније услове“, рекао је Вучевић.
Он је додао да не може да тврди да ће све бити апсолутно идеално, јер како је навео ни у животу,као ни у пиродици ништа није идеално, па тако не може бити н и у послу, али свеукупни амбијент мора да улива сигурност, да привреда може да послује.
„Изнад свега верујем да нам је потребно време да ово што је пред нама буде време новог српског оптимизма. Верујем у боље сутра и да имамо нову енергију, да гурамо и да не чекамо стално нешто друго да се деси, или да прође још једна година, па онда ће, наводно, нешто бити боље, па ће нам се тада ствари поправљати“, казао је Вучевић.

Премијер је нагласио да Србији треба тренутни развој стратегијски опредељен и да морамо да радимо брже и боље.
„Не кажем да је криза наша развојна шанса, као што су неки неодговорни говорили, али мислим да треба да добро разумемо све околности, да добро предвидимо оно што ће се дешавати, и да будемо стрпливи и мудри, и пре свега да имамо веру у себе, јер без тога не можете да успете“, рекао је Вучевић.
Он је додао и да је на Влади Србије да прави добар амбијент за рад, што и чини подсећају да је у Србији у мају инфлација била 4,5 одсто.

„Није било једноставно контролисати, јер имате, питање цене хране, цене прехрамбених производа и услуга која улазе у базичну корпу инфлације, која и даље имају пораст“, рекао је премијер.
Према његовим речима, Влада Србије мора с једне стране да контролише инфлацију, а истовремено да гледа да лагано спушта камате и референтну каматну стопу, коју је како је додао Народна банка Србије (НБС) као прву назнаку да очекује и предвиђа пад инфлације.

Потребно је како је истакао и да се дају подстицаји за већу потрошњу и већи економски развој, као и правна регулатива.
„Нама је потребно исто и време, односно период без избора и да привреда има три, четири године и да ви знате да вас ми нећемо враћати у неке предизборне или изборне трке, него да ћемо се бавити стварима која су редовног тока рада и законодавне извршне власти.“, рекао је Вучевић.

Он је најавио и да ће влада имати много већи сет закона који ће се наћи пред посланицима у Скупштини Србије и позвао ПКС да буде партнери у изради и у јавним расправама свих оних закона који се пре свега тичу привреде и економије Србије.

Вучевић је нагласио и да је Србија када је реч о регионалној сарадњи доминантна и то је огромна предност наше земље.

„Нама је ово тржиште, пре свега простора бивше Југославије плус Албанија, веома интересантно и хоћу да вас обавестим да су данас председници државе имале разговоре са међународним председницима око реактивирања ЦЕФТЕ,а ту је највећи нама , проблем Приштина“ рекао је он.

Он је нагласио да мислим да смо ту нешто ближи помаку, што би, како је истакао могао бити добар знак.

„Можда смо за нијансу ближи да не будем претерано оптимистичан да поново роба из централна Србије може да се нађе на простору покрајине Косова и Метохије и тиме покрене цео регион Западног Балкана, што би било велика ствар“, поручио је Вучевић.

Vučić sa Zaracinom o neispunjenim dogovorima o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, formiranju ZSO

Преузмите андроид апликацију.