Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Ветропарк Кривача потпуно финансиран на комерцијалној основи

Први ветропарк у источној Србији – Кривача, који је данас пуштен у рад у близини Голупца, прва је оваква инвестиција потпуно финансирана на комерцијалној основи, изјавио је данас председник Владе Србије Милош Вучевић.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Вучевић је на званичном отварању тог ветропарка, који је заједничка инвестиција компанија MK Group и Alfi Renewables, рекао да држава није морала да помаже тај пројекат и даје подстицаје за изградњу ветропарка.

Додао је да је, са друге стране, држава правила амбијент за развој и прелазак на обновљиве изворе енергије (ОИЕ).

„На жалост нисмо до 2014. имали неке веће успехе, а онда у 2014. доласком на чело владе Александра Вучића, та ситуација се мења и рекао би да смо сада на добром путу“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио да оно што наша држава треба даље да ради и што је задатак Владе Србије, а пре свега Министарства енергетике и рударства, јесте развој и прелазак на ОИЕ, али не зато што смо се обавезали на то, већ зато што је то наша национална потреба.

„То је потреба наших грађана и индустрије и није питање неке формалне обавезе, како ми то најчешће, нажалост, доживљамо, зато што је то неко рекао из Брисела или не знам из које државе. То је наш национални интерес, наш државни интерес, пре свега да смо енергетски што независнији, да смо аутономни, односно да имамо довољно енергије“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио да ће Србији свакако бити потребно све више енергије, како се земља буде поновно реиндустриализовала односно развијала и отварала нове погоне, фабрике и нова радна места.

Вучевић је казао и да он никад није био заговорник потпуне индустријализације, економског раста без, осврта и разумевања на животну средину или заштите животне средине и еколошких питања, али ни тога да се искључиво потенцира заштита животне средине, а несхватајући да заустављући развој друштва, суштински урожава и заштиту животне средине.

Он је казао да су пред Србијом добри пројекти, односно да се граде нови ветропаркови, нове соларне електране и да он очекује добре конкретне резултате у наредном периоду и да, како је нагласио, статистички подаци показују да идемо у добром правцу.

„Држава прави амбијент и ствара климу да инвеститори буду заинтересовани да улажу у овакве пројекте, а то је и задатак државе, а онда на приватној иницијативи да препозна своју шансу и да се развија“, нагласио је премијер Србије.

Према његовим речима, захваљујући овом ветропарку 200.000 људи ће добијати струју из чисте зелене енергије односно ОИЕ.

„Ова инвестиција је покренула и грађевинску оперативу, неко је продао опрему, неко је градио, неко је радио, неки радници су примали плате, дневнице, неко је правио храну за те раднике, довозио и одвозио, односно покренуто је више сегмената једне економије“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио и да је ова инвестиција у Кривачи велики постицај и за локалне самоуправе, јер ће им се плаћати по основу пореза на имовину, близу 90 милиона динара годишње, што је како је додао снажан постицај развоја источне Србије, односно Браничевског округа.

„Желимо да задржимо људе, али и да пробамо да вратимо део људи у Србију, пошто из овог краја има много људи који су отишли, како се то некад говорило, трбухом за крухом. Желимо да ојачамо и оснажимо овај прелепи део Србије“, рекао је Вучевић.

Ветропарк Кривача је капацитета 105 мегавата (МW) и са 22 ветротурбине и годишње ће производити 310 гигават сати (ГWх) зелене енергије, што је еквивалент потребама за струјом за 75.000 домаћинстава.

Како је речено на свечаном отварању ова заједничка инвестиција компаније MK Group и Alfi Renewables вредна је 165 милиона евра и представља значајан допринос енергетској транзицији Србије.

Свечаном отварању поред Вучевића, присуствовала је и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић-Хандановић, амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант, генерални директор MK Group Михаило Јанковић , као и партнер Алфи Ренеwаблес Томаж Берлочник.

Dogovor dva predsednika: Veliki srpski sabor zakazan za 8. jun

Преузмите андроид апликацију.