Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Ситуација на Косову и Метохији највећи безбедносни изазов, нема опуштања

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да ситуација на Косову и Метохији, иако се смирила у односу на период око нове године, остаје највећи безбедносни изазов за Србију и нагласио да за Министарство одбране, Војску Србије и безбедносне структуре нема опуштања посебно када је реч о настојањима Приштине и неких држава да формирају тзв. косовске оружане снаге.
вучевић
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Вучевић је то рекао после састанка у Дому Гарде на Топчидеру, где су у присуству председника Србије Александра Вучића представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске за 2022. годину, а одговарајући на питање новинара који су највећи изазови са којима се суочавају.

„Тренутно је дошло до смиривања“, рекао је Вучевић и додао да се прати све шта се дешава на КиМ.

Према његовим речима, прате се нови инфраструктурни радови и концепт тзв. косовске полиције и косовских снага безбедности, њихове билатералне сарадње са чланицама које су контрибутори Кфора.

„Оспоравамо много тога, а посебно врло јасно и гласно истичемо противљење Србије трансформацији КБС у Косовске оружане снаге, јер би то доволео до стварања војске Косова“, рекао је Вучевић и нагласио да постоје државе које су укључене у тај процес, а што представља безбедносне изазове и опасност за Србију.

„На основу свега тога процењујемо, доносимо одлуке и повлачимо потезе који некада нису за широку јавност“, рекао је Вучевић који је нагласио да је то прворазредни изазов за Министарство и ВС.

„Надамо се да ће питање КиМ бити враћено за преговарачки сто, на политички ниво, а не да то буде питање безбедносних структура, нећемо се успавати већ ћемо пратити шта се дешава на терену, наглашаваћемо црвене линије које смо много пута истицали“, рекао је Вучевић.

Министар је прецизирао да се ситуација смирила у односу на оно што се дешавало око нове године када је све могло да ескалира.

Подсетио је на покушај убиства дечака у Сирнићкој жупи, на пребијање младића код Клокота, што како је додао, значи да није дошло до потпуног смиривање ситуације.

„Пратимо њихове инфраструктурне активности, њихово даље позиционирање, а што нас удаљава од процеса дијалога“, рекао је Вучевић и подсетио на угрожавање основних људских права које српска заједница има на КиМ.

Вучевић је позвао Кфор и Еулекс да свакодневно раде оно што им је у мандату и то за све грађане посебно за мањинске заједнице – мањинске у смислу броја.

„Не мислимо да ће приштинска администрација променти концепт. Нема опуштања за МОД и ВС и све безбедносне структуре“, рекао је Вучевић.

Vučević: Zadovoljni smo postupanjem, organizacijom i sposobnošću Vojske

Преузмите андроид апликацију.