Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Разочарани смо реакцијом Кфора, гледали су са стране и дозволили лов на Србе

Министар одбране Милош Вучевић каже за РТС да након сукоба у Бањској следи утврђивање шта се све тачно догодило, као и да многи срљају са закључцима. Поручује да смо очекивали другачију реакцију Кфора који има базу недалеко од тог места. Стајали су са стране и дозволили да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе, истиче Вучевић.
Фото: PrtSc/Instagram/
milosvucevic_gradonacelnik

Министар Вучевић наводи да три дана након сукоба у Бањској знамо да су изгубљени људски животи, да има убијених, рањених и ухапшених.

„Оно што нам следи јесте утврђивање тачно свега онога што се десило и свих релевантних чињеница“, каже Вучевић гостујући у Дневнику РТС-а.

„Видим да многи срљају у Србији са закључцима како и до чега је дошло у недељу у Бањској. Ја морам да напоменем да од 1999. Србија нема фактичку власт на Косову и Метохији и тиме је за нас и наше органе далеко теже да прикупе све чињенице“, додаје Вучевић.

Поручује да ово није моменат у којем неко треба да се такмичи у медијској атрактивности са изјавима, већ да „чувамо животе Срба на КиМ и да чувамо Србију“.

„Овај сценарио који смо могли да видимо од недеље па све до јучерашњих састанака води у оном правцу да је Србија покретач или спонзор не знам каквих терористичких аката, да су Срби на КиМ криминалнци и терористи и да се спрема онај сценарио из деведесетих година, опет је намењена та улога Србији да смо лоши момци“, рекао је министар.

Наглашава да највише брине позиција Срба на Косову и Метохији, посебно на северу.

„Куртијев режим је прогласио читав север зоном антитерористичке акције, што им омогућава да мимо свих правила и процедура раде оно што раде. Није само питање прогон, пуцање, упуцавање, буквално устрељавање Срба, него и упадање по кућама, малтеретирање, масовна хапшења и наставак свега онога што се већ месецима спроводи над Србима“, наглашава Вучевић.

Указује да је кључно питање ко је дозволио да косовска полиција са југа дође на север КиМ, што је супротно Бриселском споразуму.

„Неко је то дозволио. Неко дозвољава Аљбину Куртију да гради базе за специјалне полицијске снаге, да појачава присуство, да улазе тешко наоружано полицајци са специјалним возилима. Неко је дозволио да се прави мимикрија од избора и да неко постане градоначелник са два или три посто гласова, неко је дозволио да се смени шеф регионалног центра полиције север, неко је дозволио да нема санкција за кршење Бриселског споразума“, наводи Вучевић.

U Srbiji i Republici Srpskoj danas Dan žalosti zbog tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

Преузмите андроид апликацију.