Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Председник Србије браниће интересе наше земље на Ист Риверу

Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић, који ће бити један од потпредседника нове Владе Србије, у интервјуу за „Политику” каже да очекује да ће, као и сваки пут до сада, пред Генералном скупштином УН председник Вучић бранити државне и националне интересе Србије, да ће говорити о принципијелним позицијама и политици Србије, потреби за очувањем основних постулата међународног јавног права и да ће изнети јасне ставове у тренутку када се појачавају притисци на Београд због интензивирања дијалога с Приштином, неувођења санкција Русији.

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik


1.Како оцењујете седницу Скупштине Србије посвећену Космету?

Добро је што је питање Косова и Метохије отворено у парламенту, на начин на који је то урадио председник Србије Александар Вучић, учинивши да сама седница буде врло детаљана и озбиљно државотворна, док је за опозицију она била чисто политички промотивна. Парламент је место на коме се разговара и износе различита мишљења и приступи, и добро је што смо у новом сазиву Скупштине имали једну такву седницу, и једну тако добру расправу о најважнијој теми за нас.

Видело се ко је какав, и какве су му намере. Грађани су у преносу уживо могли да виде како председник Вучић доминира над припадницима опозиције, више од 24 сата је био у парламенту, смирено и аргументовано је одговарао на сваку критику или питање, али и прихватио конкретне предлоге. Од опозиције нисмо чули конкретне предлоге шта и како да учинимо за Косово и Метохију у саставу Србије.

Нажалост, и ова седница је потврдила да опозиција као једини алат за евентуални долазак на власт користи најпрљавију кампању лажи и вређања породице и самог председника Вучића, и да његови противници једини циљ имају да га дехуманизују. Опозиција је за један дан у Скупштини изговорила више лажи о борби за Србе са Косова и Метохије и председнику Вучићу, него што се то из Приштине чује за неколико година.

 

  1. Када се може очекивати нова Влада?

Избор нове владе нас очекује крајем септембра или почетком октобра. У сваком случају, све ће бити у складу са уставним и законским роковима, и заиста не видим шта коме доноси лицитирање датума у овом моменту. Чињеница је да се „мимо камера“ дешава све оно што иначе претходи коначном мандатаркином предлогу састава нове Владе, а то су консултације, разговори и преговори, како унутар наше странке, тако и са коалиционим партнерима.

Јасно је да постоји интересовање дела јавности за то који досадашњи министри ће да се „одморе“, а која су нова имена „на видику“, да се отварају кладионице и таблоидизује једно важно државно питање као што је формирање највишег органа извршне власти. Ја очекујем да ће у будућој Влади бити најодговорнији, најспособнији и највреднији људи који ће радити искључиво за интересе свог народа и своје земље, који ће донети нову енергију и функционисати као одличан тим способан да Србију проведе кроз компликовани спољнополитички лавиринт који је пред нама.

 

  1. Који ресор ћете задужити?

Указана ми је велика част тиме што сам предложен за потпредседника будуће Владе Србије и министра у њој, и даћу све од себе да будем још ефикаснији и посвећенији раду за опште добро, и великим циљевима које је пред нас поставио председник Вучић. Више пута сам рекао да нисам од људи који мисле да могу да раде све и свашта. Тако да немојте очекивати да ћу бити министар здравља, науке или спорта.

 

  1. Како оцењујете десет година на месту градоначелника Новог Сада?

Као 10 година марљивог и преданог рада, врло стресних дана, много непроспаваних ноћи, али све то је мање битно када видите резултате и све успехе које је Нови Сад постигао за то време. После 40 година отворили смо прве фабрике, оживели новосадску привреду, запослено је преко 36.000 људи, а незапосленост је на историјском минимуму од око 6 одсто.

Нови Сад се испрофилисао и као водећи регионални ИТ центар, град будућности, најнапреднијих и најсофистициранијих технологија, као центар гејминг и ИТ индустрије. Зато нас и називају „силицијумска долина региона“. Много смо улагали у развој комуналне инфраструктуре и заштиту животне средине, тако да очекујем да ћемо ускоро понети и трећу европску титулу као зелена престоница. Прва смо локална самоуправа која је увела субвенције за приватне вртиће, али и субвенције за куповину бицикала. Градили смо вртиће, школе, домове пензионера, домове здравља, Зграду хитне помоћи, Ковид болницу, завршили изградњу Жежељевог моста и других уништених објеката током НАТО агресије, .. Успели смо оно о чему су многи пре нас само сањали – до Новог Сада стиже најбржи воз у овом делу Европе, и настављамо изградњу брзе пруге даље према Суботици. За само шест месеци, брза пруга је донела на десетине хиљада туриста, и постала снажан замајац једне од најперспективнијих привредних грана у Новом Саду. За ових 10 година учинили смо да град незаустављиво расте и напредује у сваком сегменту живота.

У години када смо званично овенчани титулом Европска престоница културе, а подсећам да смо за њу конкурисали програмом који симболизују новосадски мостови, ми смо почели сигурно највећи пројекат у овом веку – изградњу чак три нова моста. То су велики успеси свих Новосађана, њихове вере и жеље за свој град. Српска напредна странка је једина странка од увођења вишестраначја која је три пута узастопно побеђивала на изборима, а ја сам први градоначелник са толико везаних мандата. Људи који ће ме сутра заменити свакако ће имати много лакшу ситуацију него што сам је ја имао 2012. године, али свакако им предстоји велики рад.

 

  1. Ко ће Вас заменити на том месту?

Две ствари су сигурне – биће то особа из Српске напредне странке и биће настављена политика континуитета развоја Новог Сада коју је Српска напредна странка започела 2012. године. Мислим да није коректно да откривам име будуће наследнице или наследника, док год ја обављам функцију градоначелника. Нигде не журимо, и ни за шта не каснимо. Нови Сад сасвим нормално функционише, и тако ће бити до краја мандата ове скупштинске већине.

 

  1. Колико је битан Дан српског јединства?

Изузетно! Посебно у овим временима која захтевају што шири друштвени консензус око најважнијих националних интереса, у којима морамо да покажемо слогу и јединство јер мислим да је то једини гарант мира и слободе. Сјајно је што смо установили празник, али јединство мора да буде наша реалност, наша свакодневица. И надам се да ће то коначно схватити и сви они који је наводно позивају на јединство, а онда отворено раде против интереса сопственог народа, па се на седници о Косову и Метохији позивају на разграничење ..

 

  1. Шта очекујете од наступа председника Вучића у УН?

Очекујемо да ће, како и сваки пут до сада, пред Генералном скупштином УН бранити државне и националне интересе Србије, да ће говорити о принципијелним позицијама и политици Србије, потреби за очувањем основних постулата међународног јавног права, да изнесе јасне ставове у тренутку када се појачавају притисци на Београд, због интензивирања дијалога са Приштином,неувођења санкција Русији. Чињеница је да су Европа и Балкан сада у епицентру интересовања светске политике, и зато ће овај председников говор бити још значајнији. Како већ преносе медији, на Ист Риверу влада огромно интересовање за састанке са председником Србије, и већ га очекује на дестине састанака са светским лидерима.

Selaković u jednom danu razgovarao sa 20 šefova diplomatija

Преузмите андроид апликацију.