Почетна > Србија
Србија

Вучевић отворио 14. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Министар одбране Милош Вучевић отворио је данас 14. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини, који се одржава на излетишту „Девојачки бунар“ код Алибунара.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Сајам се организује се са циљем да се промовишу жене из руралних подручја покрајине, њихово стваралаштво, предузетнички дух и друштвени активизам за развој и промоцију локалних заједница из којих долазе.
Вучевић је истакао да је поносан на све жене и удружења која су учествовала на манифестацији, саопштило је Министарство одбране.

„Ово је мали део, мали колаж онога што вредне руке наших жена у удружењима широм Војводине, у овом делу Србије праве, производе, стварају током целе године, годинама уназад. Многа места од ових одакле долазе удружења сам обишао, али много тога сам могао да чујем и на овом сајму. Посебно ми је драго кад видим да и локалне самоуправе помажу своја удружења, да су сви заједно и то је прави рецепт“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио да су овакве манифестације посебно важне у ери нових технологија и свеукупне глобализације.

„Ово нису производи који су велики у бројевима, нису велики у економији, како се изражавају неке корпорације, или мултинационалне компаније, али ово је много битније, јер садржи корен нашег друштва и нашег народа. Овде је много љубави уткано, много емоција, није све питање неке економске колоне прихода и расхода, овде није питање зараде, није питање да ли сте довољно исплативи или да ли се то исплати неком акционару или власнику да улаже у то“, указао је Вучевић.

Према његовим речима, ако заборавимо одакле смо, ко смо и шта нас краси, постаћемо нико.

„Зато чувајмо ово што имамо не стидећи се оног што је наша традиција. И нећемо да дозволимо никоме да нас убеди да тога треба да се одрекнемо, него да то чувамо, негујемо и надам се да ће нове генерације научити нешто од својих бака и мајки и да ће то сутра преносити својој деци“, истакао је министар одбране.

Он је поручио да верује у Србију у којој се рађају и враћају деца.

„Посебно желим да се захвалим и истакнем да ме је импресионирао тај ниво хуманитарног активизма, како би то данас модерно рекли, од бројних удружења. Није само питање да неко чува занате, или нека звања, или уметности, или рукотворине, способности, него многа удружења су показала да су врло активна на хуманитарном пољу и да помажу свима којима је помоћ потребна“, рекао је Вучевић.

Саветница председника Србије Верица Лазић истакла је да јој је велика част и задовољство што присуствује сајму који указује на посебан допринос жена на селу, које су „наше мајке, баке и сестре, живе слике нашег порекла и основа нашег опстанка“.

„Свакако да ни овај сајам не би био могућ без вредних женских руку и умећа која се преносе с генерације на генерацију. С друге стране, иако играју важну улогу у економском напретку своје породице и друштва, њихов положај не одговара увек њиховим заслугама. Стога не смемо заборавити на нашу колективну одговорност када је реч о одржавању једнакости, не само у формалном смислу како би убудуће статус жена које живе и раде на нашим селима био бар приближно упоредив са оним што оне дају“, навела је Лазић.

Она је додала да је став председника Србије Александра Вучића да је одржавање и напредак српског села тема од националног значаја.

Овогодишња манифестација окупила је око 200 удружења жена која су презентовала наслеђе својих предака, као и примену традиционалних заната у савременим токовима стваралаштва, а чланице удружења имале су прилику и да кроз интерактивну радионицу искажу своју креативност како да пласирају и продају производ у задатом року.

Манифестацији су присуствовали начелница Јужнобанатског управног округа Марина Томан, председница општине Алибунар Зорана Братић и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Patrijarh: Za svakog pravoslavnog čoveka veliki blagoslov poseta Hercegovini

Преузмите андроид апликацију.