Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Вучевић: Отпад постаје економски потенцијал

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министарка заштите животне средине Републике Србије Ирена Вујовић  данас су обишли компостно поље у оквиру ЈКП ”Градско зеленило” као и постројење за третман зеленог отпада сакупљеног са јавних површина.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Градоначелник се захвалио амбасади Немачке и ГИЗ-у на подршци јер су извдојили готово 400 000 евра, док је  град уложио 40 милиона динара из буџета у овај пројекат.

Отпад који је раније представљао проблем сада адекватном прерадом постаје економски потенцијал јер се биомаса компостирањем претвара у хумус и користи за озелењавање и очување природних потенцијала града.

Вучевић је изјавио да се ради на великом пројекту на пољу заливних система, и да је Ресорно министарство издвојило нешто више од 90 милиона динара, а град још 30 милиона динара за свеобухватни пројекат заливних система у складу са документацијом коју је ЈКП “Зеленило“ приложило.


“Пред нама је велики подухват изградње Регионалне депоније на којем сарађујемо са европским партнерима. Мислим да ћемо почетком наредне године имати спремну документацију за расписивање јавног позива за пројекат дизајна и извођење радова.

Ту очекујемо велико учећше гранта из европских фондова и подршку Министарства, а веома брзо уследиће потписивање споразума и око изградње централног пречистача отпадних вода и изградње и реконструкције готово 100 км канализационе мреже у Новом Саду, односно у приградским насељима као што су Ченеј и Кисач“, додао је Вучевић.