Почетна > Србија
Србија

Вучевић одржао предавање полазницима Курса стратешког командовања

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић одржао је данас предавање на тему „Односи Србије и Кине – континуитет разумевања и сарадње“ полазницима Курса стратешког командовања Универзитета националне одбране НР Кине, које предводи заменик комесара тог Универзитета генерал-мајор Хе Ксингбо.
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Вучевић се осврнуо на дипломатску, економску, војну сарадњу, сарадњу у области културе и здравства између Србије и Кине, а завршни део предавања посветио је актуелним дешавањима у нашој држави и у региону, саопштило је Министарство одбране.

Министар је подсетио да се приближавамо и јубилеју, јер се за две године обележава 70 година од успостављања дипломатских односа наше две државе.

„У тим деценијама наши дипломатски односи су имали различите интензитете, квалитете, али свакако можемо рећи да су у последњих петнаестак, двадесет година свеукупни односи Народне Републике Кине и Републике Србије у прогресији, односно на једном високом нивоу“, истакао је.

Како је навео, неколико је разлога за то, али фундаментални је чињеница да је за Републику Србију апсолутно прихватљив и услов је свих услова међународних односа, оно што је Народна Република Кина дефинисала са својим партнерима кроз пет принципа мирољубиве коегзистенције.

Вучевић је нагласио да је управо то оно чему Србија тежи доследно примењујући и поштујући међународно право.

Он је указао и на значај економске сарадње Србије и Кине, истичући значај покренутих иницијатива и инвестиција које су веома важне за нашу земљу.

Подсетио је да је Србија била једна од првих држава која је упутила помоћ Кини када се суочила са изазовом пандемије изазване вирусом Ковидом 19, као и да су нам кинески стручњаци вирусолози притекли у помоћ у јеку епидемије на глобалном нивоу.

Навео је и да војна сарадња две земље представља наставак “челичног пријатељства” и да у деценији за нама бележи узлазни тренд.

„Што се тиче будућих односа између наших држава ја сам апсолутно оптимиста и верујем у истрајност челичног пријатељства између Народне Републике Кине и Србије“, поручио је министар на крају обраћања.

Заменик комесара Универзитета националне одбране НР Кине генерал-мајор Хе Ксингбо захвалио је Вучевићу на прилици да чује предавање.

„Желим да искористим ову прилику да у име свих запослених на нашем Универзитету одбране Кине честитам српском народу, који је под руководством председника Вучића постигао изузетно лепе резултате у свом развоју“, истакао је генерал Хе Ксингбо.

Према његовим речима, целокупни однос наше две земље се добро развија под стратешким вођством два лидера наше две државе, председника Сија и председника Вучића.

Он је, такође, пренео подршку кинеске стране Србији да иде својим путем, да се бори за свој суверенитет и интегритет.

„Срећни смо што видимо да се наша војна сарадња последњих година успешно реализује. Постигли смо видне резултате у области сарадње у војној индустрији, војном образовању и другим војним областима. Србија је земља са којом наша војска има најширу сарадњу“, истакао је генерал Хе Ксингбо указујући на значај ове посете за развој сарадње у домену војног образовања.

Делегација Народне Републике Кине борави у посети Универзитету одбране, а са колегама из Кине данашњем предавању у Школи националне одбране присуствовали су и полазници Генералштабног усавршавања ШНО.

Предавању су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, амбасадорка НР Кине Чен Бо, полазници Школе националне одбране, старешине и наставници, наводи се у саопштењу Министарства.

Vučić: U sredu mnogo važnih vesti za građane Srbije

 

Преузмите андроид апликацију.