Почетна > Србија
Србија

Вучевић издао наредбу, подигнута борбена готовост Војске Србије

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је председник Републике Александар Вучић, као врховни командант, издао наредбу Војсци Србије да буде у приправности, односно да подигне степен борбене готовости на ниво да може да одговори на сваки задатак.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

„Наравно да нико не жели никакве сукобе ни ратове, нити му пада на памет да се игра таквих игара. Србија је озбиљна држава и предузима све кораке, да може да одговори на сваку изазовну ситуацију и потенцијални проблем“, рекао је Вучевић за ТВ Хепи, коментаришући потез Аљбина Куртија да само делимично одложи одлуку о пререгистацији, односно да она иде у тзв. фазама.

Вучевић је рекао и да му се не чини да је било шта решено, јер се са Куртијем никада не може бити начисто, те да је јутрос већ издата прва опомена, због возила са КМ таблицама, и да ће се видети каква ће бити реакција српске заједнице.

Министар је истакао и да не верује да међународна заједница, односно пре свих земље Квинте, немају утицај на Куртија и Приштину.

На констатацију да није први пут да Курти добије „пацке“, али да остаје при своме, Вучевић је навео да се и по томе што он ради, може закључити да то „и нису неке пацке“.

Додао је да је присуствовао разговору председника Србије са делегацијом НАТО, те да се чини да ни они не желе ескалацију, већ да се процес врати за преговарачки сто, да се до решења доће дијалогом.

Вучевић је навео да је Војска Србије спремна да изврши сваку наредбу председника, као врховног команданта, штитећи Србију и све грађане, и водећи рачуна о безбедности Срба на КиМ.

„Када Србија прича о миру и стабилности, то не значи да смо слаби или кукавице и да могу да нас понижавају“, рекао је Вучевић.

Навео је и да је неспорно да Приштина ради на наоружавању својих снага, супротно Резолуцијом 1244, Кумановским споразумом, и да постоји интенција да оно што они зову Косово добије оружане снаге.

„Они иду „де факто“ у формирање војске и то не може да нас остави равнодушне“, додао је Вучевић.

Према његовим речима, Војска Србије је многоструко јача него што је била, поступа у складу са одлукама државног врха, снажнија него раније.

Каже и да треба наставити јачање ВС, њену припремљеност, обученост, наоружање, попуњеност, да треба радити на њеној популаризацији.

„Не спремамо се за рат, али не можемо да будемо друштво неприпремљено за ситуациује које се дешавају, чак и на елементарне непогоде“, нагласио је Вучевић.

Додао је да је велика ствар најављено повећање плата у војсци од 25 одсто.

„Није то ни само питање плате, ту су и обућа, одећа, исхрана, смештај, могућност да припадници система одбране купе јефтиније стан. Мораћемо и даље о томе да разговарамо, да стимулисемо људе да буду у систему одбране своје земље. Војска Србије је најснажнији одвраћајући механзиам за оне који не желе добро Србији. Морамо да разумемо зашто се снажи војска и издвајају средства“, рекао је Вучевић.

Jarinje: Policija lažne države uručila prvu opomenu za KM tablice

Преузмите андроид апликацију.