Почетна > Србија
Србија

Вучевић и Мојсиловић обишли снаге Војске Србије током вежбе на Пештеру

Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић обишли су данас снаге Војске Србије које на привременом полигону „Пештер“ реализују тактичка увежбавања у оквиру Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем „Вихор 2024“.
 Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Вежба „Вихор 2024“ изводи се на основу директиве председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбених операција, саопштило је Министарство одбране.

Вучевић је поручио да је војска спремна да извршава задатке у свим временским условима, као и да је веома поносан на све припаднике Војске Србије и захвалан на свему што раде, чувајући отаџбину.

„Надам се да ћемо бити у прилици и да ће нам временске прилике дозволити да у петак видимо оно што су припадници Војске Србије спремали да прикажу, као део оспособљености и свега чиме располажу. Први пут ће бити приказани многи системи. Више од 2.000 припадника Војске Србије, више од 500 система наоружања, међу којима има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих, најубојитијих. Нешто што до сада није виђено“, рекао је Вучевић.

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић истакао је да се реализација садржаја на Пештеру одвија плански и организовано, узимајући у обзир временске услове, додаје се у саопшењу.

„Из свега извлачимо поуку. Анализирамо, у доктринарном смислу биће нових решења која ће се у будућности наћи пред Војском Србије, не само када говоримо о оспособљавању, него и о изградњи способности. Изразио бих задовољство и понос на оно што је ова, условно речено, тактичка група на Пештеру до сада реализовала и надам се да ће временске прилике у петак омогућити да прикажемо све што смо у планском процесу и замислили“, рекао је генерал Мојсиловић.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић нагласио је да су на вежби имали прилику да, у прилично отежаним временским условима, тестирају најновије системе технике, посебно беспилотне летелице разних врста, извиђачке и килер дронове најновије генерације, додаје се у саопштењу.

„Задовољни смо. Техника је испунила очекивано, али и људство које је имало мало времена да се на њој обучи. Веома драгоцена искуства су стечена у интеграцији најновијих командно-извиђачких система беспилотних летелица, земаљских беспосадних платформи и остале технике у оваквим временским условима“, рекао је Милорадовић.

У саопштењу се додаје да на вежби учествују копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, као и да је вежба, према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива, једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Међу средствима која учествују на вежби су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, „Милош“, „Лазар-3“, МРАП, самоходна хаубица 155 мм „Нора-Б52“, модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета „огањ“ и возила „хамви“.

На вежби су ангажовани и авиони „МиГ-29“, модернизовани „Орао“, „Супер Галеб Г-4“, хеликоптери „Ми-35М“, „Ми-17“, „Х-145М“, „Гама2 и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26.

Такође, учествују и даљински пилотирани ваздухоплови „ЦХ-95“, противваздухопловни системи „ФК-3“, „ПАСАРС“ и „ПАНЦИР-С1“, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова „Репелент“.

У саопштењу Министарства одбране се додаје да је вежба „Вихор 2024“, између осталог, прилика да се прикаже рад модернизованих средстава и средстава у развоју, међу којима су и извиђачка беспилотна летелица „пегаз“, дрон малог домета „врабац“, наоружана беспилотна летелица кратког долета „сенка”, килер дрон „осица“, наоружани дрон „обад“, као и наоружани мини квадрикоптер „комарац“.

Vučević: Glasanje u Strazburu nastavak festivala licemerja

Преузмите андроид апликацију.