Почетна > Свет
Свет

Врући талас руши рекорде у Канади

На десетине људи умрло је у Канади усред невиђеног таласа врућине који је срушио температурне рекорде.
Фото: Unsplash/Ray_S

Полиција у области Ванкувера реаговала је на више од 130 изненадних смртних случајева од петка. Већина су били старији људи или су имали теже здравствено стање, а врућина је често доприносила фаталном крају.

Канада је у уторак срушила температурни рекорд трећи дан заредом темепратуром 49,6 ° Ц у Литону, Британска Колумбија.
Амерички северозапад такође је забележио рекордно високе температуре и бројне смртне случајеве.

Стручњаци кажу да се очекује да ће климатске промене повећати учесталост екстремних временских услова, попут врућина. Међутим, повезивање било ког појединачног догађаја са глобалним загревањем је компликовано за анализу.

Врућину над западним деловима Канаде и САД изазвала је купола статичног врућег ваздуха високог притиска која се протезала од Калифорније до арктичких територија. Температуре се смирују у приобалним областима, али нема много предаха за копнене регионе.

Температуре у Канади никада нису прелазиле 45 ° Ц.

Фото: Unsplash/Guillaume_Jaillet

Премијер Британске Колумбије Џон Хорган рекао је да је најтоплија недеља коју је покрајина икада доживела довела до „катастрофалних последица по породице и заједнице“.
Верује се да је само у Ванкуверу врућина од петка допринела неочекиваној смрти 65 људи.

„Полицајац сам већ 15 година и никада нисам видео овакав обим изненадних смртних случајева који су наступили у тако кратком временском периоду“, рекао је полицијски наредник Стив Адисон. Три или четири фатална случаја дневно је нормалан број.

Рекао је да су људи стизали у куће рођака и „проналазили их преминуле“.

На десетине полицајаца прераспоређено је у град, док је повећани обим хитних позива створио мањак броја службеника и исцрпео полицијске ресурсе.

Директорка погребне службе Британске Колумбије Лиса Лапоинте рекла је да је у периоду од петка до понедељка забележено 100 смртних случајева више него што је нормално.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.