Хладно годишње доба у наше тањире доноси зелено поврће, међу којима се истиче кељ. Да ли сте знали да се ова биљка бере када температуре падну испод нула степени јер је тада слађи? И док кељ на трпези обично заврши у некој верзији супе, чорбе или попечке, имамо идеју како да ипак уживамо у здравом и хранљивом нискокалоричном воћу – припремимо чипс од кеља.
Хрскава, укусна ужина је неодољива како због укуса кеља, тако и због зачина који пупољке чини укусним. Димљена паприка, чили, рузмарин, оригано или бели лук – избор је на вама, а занимљив рецепт у коме се припрема мешавина неколико састојака која ће кељу дати посебан укус.
Састојци:
- 1 главица кеља
- 1 лук
- 2 шаргарепе
- 2 црвене паприке
- ¾ шоље бадема
- со
- бибер
- мало куркуме
Припрема:
Исеците главицу купуса, листове искидајте на веће комаде, одвајајући тврде делове. Добро оперите и осушите на папирним убрусима. Оперите, очистите, исеците и измиксајте остале састојке у блендеру да добијете густу, кремасту смесу. Утрљајте смесу у кељ, оставите кратко да омекша. Кељ поређајте у плех обложен папиром за печење и ставите у рерну загрејану на 80 степени. Сушите око два сата уз периодичну проверу. Извадите хрскави кељ из рерне, охладите и послужите или чувајте у тегли са поклопцем.
Преузмите андроид апликацију.