Hladno godišnje doba u naše tanjire donosi zeleno povrće, među kojima se ističe kelj. Da li ste znali da se ova biljka bere kada temperature padnu ispod nula stepeni jer je tada slađi? I dok kelj na trpezi obično završi u nekoj verziji supe, čorbe ili popečke, imamo ideju kako da ipak uživamo u zdravom i hranljivom niskokaloričnom voću – pripremimo čips od kelja.

Hrskava, ukusna užina je neodoljiva kako zbog ukusa kelja, tako i zbog začina koji pupoljke čini ukusnim. Dimljena paprika, čili, ruzmarin, origano ili beli luk – izbor je na vama, a zanimljiv recept u kome se priprema mešavina nekoliko sastojaka koja će kelju dati poseban ukus.
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 1 luk
- 2 šargarepe
- 2 crvene paprike
- ¾ šolje badema
- so
- biber
- malo kurkume
Priprema:
Isecite glavicu kupusa, listove iskidajte na veće komade, odvajajući tvrde delove. Dobro operite i osušite na papirnim ubrusima. Operite, očistite, isecite i izmiksajte ostale sastojke u blenderu da dobijete gustu, kremastu smesu. Utrljajte smesu u kelj, ostavite kratko da omekša. Kelj poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 80 stepeni. Sušite oko dva sata uz periodičnu proveru. Izvadite hrskavi kelj iz rerne, ohladite i poslužite ili čuvajte u tegli sa poklopcem.
Preuzmite android aplikaciju.