Почетна > Бизнис
Бизнис

Вредност турске лире у паду

Турска лира је пала данас према долару на петомесечни минимум, услед опште распродаје акција и валута на тржиштима у успону због лоших извештаја о зарадама компанија, који су продубили забринутости везане за глобални економски раст.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Цене акција на берзама земаља у успону потонуле су за 1,2 посто, пратећи кретања на глобалним тржиштима на којима су страни инвеститори покренули велике распродаје у страхиу да ће нове мере ковид ограничења у Пекингу додатно успорити раст друге највеће светске економије.

Турска лира се тргује, према последњим доступним подацима на нивоу од преко 16 лира за долар, повећавши губитак вредности према америчкој валути од почетка године на 18 процената, пошто инвеститори све више доводе у питање одрживост економске политике земље уочи седнице турске централне банке о монетарној политици касније ове недеље, извештава Ројтерс.

С друге стране, руска рубља је наставила успон ојачавши данас на 57 рубаља за долар први пут у четири године, подржана продајом девиза извозно фокусираним компанија ради измирења порески обавеза.

RIA: Grčke kompanije prešle na plaćanje gasa u rubljama

Преузмите андроид апликацију.