Почетна > Србија
Србија

Вредни радници доприносе привлачењу инвестиција

Канадска компанија „Magna Seating“ отворила је данас у Алексинцу нови погон за производњу пресвлака за аутомобилска седишта свих брендова у којој ће радити око 1.000 људи, а отварању новог погона присуствовао је председник Србије Александар Вучић.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је истакао да наши радници дају велики допринос привлачењу страних директних инвестиција и указао да су из Магне, када су видели вредне људе у Оџацима одлучили да отворе ново постројење у Алексинцу.

Додао је да то значи да када виде и у том граду вредне људе да ће онда можда отворити даљи погон из још две гране ове компаније.

„Велико хвала пре свега вама поштовани радници што на најбољи могући начин учествујете у привлачењу страних директних инвестиција. Све што можемо од субвенција да обезбедимо, све путеве и пруге које можемо да изградимо, не би вредело да немамо добре и вредне људе“, поручио је он.

Рекао је да је поносан на чињеницу да су доведени инвеститори у места у која то није лако урадити и да они запошљавају велики број људи.

„Имали смо велики проблем са незапосленошћу у прошлости, када је стопа незапослености износила 26 одсто, а данас је то много мањи број. Била је глад за послом, људи су једва преживљавали“, подсетио је он.

Вучић је рекао да је тада молио људе из Магне да запосле већи број људи, али су они остали чврсто при свом плану од 800 људи.

Међутим, додао је, у међувремену Магна у Србији запошљава 2.600 људи, што значи да 2.450 породица живи захваљујући чињеници да раде за Магну.

Најавио је да ће обилазница и сам пут до хале бити завршени до краја године, али је најавио и реконструкцију болнице, канализацију на 65 одсто територије општине, водоснабдевање.

„То је оно што ми можемо да урадимо из Републике, а то кошта десетине милиона евра. Али можемо да се боримо да покушамо да заинтересујемо наше пријатеље из Магне када се отчепи ланац снабдевања са полупроводницима и чиповима, када се заустави енергетска криза, да запосле још више људи“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да је пре девет година у Алексинцу просечна плата била 287 евра, а данас је 485 евра.

Указао је да мора и у другим местима да се подиже животни стандард људима, да се обезбеди још више посла и конкуренције.

„Што је снажније тржиште рада биће већа примања“, истакао је он.

Вучић је истакао да је у постројењу Магне у Алексинцу видео добро расположење код људи, чак и код оних који не раде лак посао, да је видео насмејане људе, и добру мотивацију.

„То није лако код нас Срба наћи, јер када пођете од председника који је намргођен није лако наћи ни људе који су тако добро расположени. У Алексинцу има на претек те добре енергије“, нагласио је Вучић и пожелео грађанима Алексинац да могу се поносе на своје место и да остану у њему.

Вучић је истакао да је та фабрика од изузетне важности за Алексинац, који нема фискалне проблеме, али је сиромашна општина, али посебно за Оџаке који се и не налазе на путу и важно је.

Алексинцу, како је навео, држава ће до краја године да помогне и када је реч о болници, али и за обилазницу.

Наводећи да 70 одсто запослених чине жене, а 30 одсто мушкарци, Вучић је казао да има много случајева где по два или три члана једне породице раде у тој фабрици, а по атмосфери и њиховом расположењу, закључио је да су услови за рад и оно што је видео, боље него што је очекивао.

„Важно што су нашли посао у граду у којем живе. Највећи број људи је путовао у Ниш на посао, добијали су понуде да раде у Нишу у фабрикама које смо отворили, али је важно да раде овде. Има и доста великих села у околини Алексинца, који није ни мали“, казао је председник.

Ипак, председник је приметио, да то и даље није добро и да је испод републичког просека, који подижу Београд и Нови Сад.

Исказао је захвалност и, како је рекао, немачким и канадским пријатељима што су обезбедили људима посао и навео да је данас свима проблем са тржиштем.

Председник се у разговору са радницима интересовао шта раде, колико им је трајала обука, да ли су након ње у потпуности обучени за рад, да ли су из Алексинца и околине, али и какви су им услови за рад и колико су физички захтевни.

Predsednik Vučić u poseti novoj fabrici kompanije Brose

 

Преузмите андроид апликацију.