Почетна > Бизнис
Бизнис

Врачаре, пробни падобранци, жонглери – чиме се све баве грађани БиХ?

Број запослених особа у Босни и Херцеговини варира из месеца у месец, међутим, последњих година се углавном креће око 420.000. Како показују статистике, највећи број запослених има неко од уобичајених занимања, попут економисте, правника, професора, техничара, пољопривредног радника.
Фото: Unsplash/Conscious-Design

Међутим, одређени број становника Босне и Херцеговине одлучио се за помало неуобичајене послове. Према подацима Федералног завода за статистику, само у овом ентитету регистровано је више од 4.200 занимања, а нека од њих посебно су занимљива, пише Вечерњи лист.

Подаци Федералног завода за статистику показују да се међу запосленима налазе драгуљари, статисти, инспектори игара на столовима за игре на срећу и сл.

Међу регистрованим занимањима су и кловнови и комичари, а ту су и кондуктери у спаваћим возилима, косачи ровова, ликвидатори, шумари, љуштиоци поврћа и воћа, метлари, мађионичари.

Разноврсна су и занимања која се односе на припрему хране и пића, па тако, између осталог, имамо куваре за специјалитете, дијетне куваре, оцењиваче хране и пића, мешаче пића.

На шареноликој палети занимања којима се бави становништво Федерације БиХ нашли су се и овлаживач дрва, паритељ дрва, писац рекламних порука, плесач слободног плеса, плесач у ноћном клубу, прималац уплата у играма на срећу, пробни падобранац, професор за интензивно учење језика, распакиравач, сакупљач и наплаћивач дугова, секач шибља и трске, скретничар, сакупљач прилога за добротворне сврхе, суфлер, шифрант, травар, узгајивач глиста, узгајивач пужева, као и узгајивач свилене бубе, зајмодавац, жонглер, звонар итд.

Необичним занимањима може се похвалити и Република Српска. Врачара, директор кафане, СОС мајка, астролог, предсказивач среће, нумеролог само су нека од занимања која званично постоје у РС.

Такозвани „шифрарски попис“ занимања, међу којима се налазе и поменута, могуће је пронаћи на званичној страници Завода за статистику РС под опцијом „класификација занимања“, а наведено је да се занимања ажурирају у складу са променама на тржишту рада.

Gasprom: Isporuka gasa za Evropu prema zahtevima

Преузмите андроид апликацију.