Почетна > Србија
Србија

Враћање Његошеве капеле на Ловћен цивилизацијско питање

Враћање цркве Светог Петра Цетињског на Ловћен треба да буде цивилизацијско, а не идеолошко и последично – политичко питање, поручено је данас из Митрополије црногорско-приморске (МЦП).
Фото: Wikimedia Commons/Milica Buha

На конференцији за новинаре МЦП поводом 50 година од разарања Његошеве капеле на Ловћену саопштено је да ће на исту тему у среду, после литургије у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, бити организован округли сто.

„Округли сто “Педесет година од разарања Његошеве капеле на Ловћену“ је настојање МЦП да се о овом чину разговара“, речено је новинарима.

Парох барски, новинар и публициста, Јован Пламенац, подсетио је да је пре пола века, у августу и почетком септембра 1972. године, порушена црква Светог Петра Цетињског на Ловћену, а да је још 1952. године објавјено у медијима да је црногорска влада понудила Ивану Мештровићу да изради споменик Његошу и да је он ту понуду прихватио.

„Још тада је одређено да се споменик Његошу гради на Ловћену и да он буде маузолеј“, рекао је Пламенац.

Да би, казао је, маузолеј могао бити подигнут на врху Ловћена, требало је прво Митрополији одузети земљиште на којем је била изграђена Капела.

Он је подсетио да је градња маузолеја почела 1970. године, као и да су многи били против рушења Капеле и изградње маузолеја на њеном месту.

Истакао је да су подржаваоци рушења Капеле тврдили „да она није оригинална него да ју је изградио краљ Александар Карађорђевић“, као и да је ту причу лансирао павелићевац Савић Марковић Штедимлија у загребачком „Вјеснику“ 1970. године.

„Страдање Ловћенске цркве има дубоке духовне узроке, све време, па и данас“, рекао је Пламенац и истакао је да је тада склоњен један симбол, да би на његово место био постављен други, њему опречан.

То је, казао је, био обрачун неопаганства са православним хришћанством.

Пламенац је истакао да је враћање цркве сведено на идеолошко питање и, последично, политичко.

„Пропагандистичка граја и гађање флоскулама никада, па ни у овом случају, не воде решењу проблема“, закључио је Пламенац на прес конференцији, саопштено је на сајту МЦП.

Публициста Јован Маркуш рекао је да је округли сто, који ће бити организован у среду, идеална прилика да се разговара на ову тему.

Он је, одговарајући на питање новинара – да ли је прави тренутак да се разговара о овоме, с обзиром на тензије које постоје у Црној Гори, рекао да су тензије подигнуте пре 50 година.

„Зна се ко их је и подигао. Трагично је сада погледати где се налазе остаци Његошеве гробнице”, казао је Маркуш и поручио да је власт у Црној Гори дужна да обнови капелу.

Knjiga nedelje – “Koštana”, Borisava Stankovića

Преузмите андроид апликацију.