Почетна > Србија
Србија

Возачка савест – на семинар због одузете дозволе долазе аутомобилима без дозволе

Возачу који за две године добије 18 казнених поена одузима се возачка дозвола. Начин за враћање је слушање семинара, након чега се излази на испит. Проценат пролазности оних који први пут полажу је око 75 одсто. Забрињава то што има возача којима је двапут одузета дозвола, а један возач је без дозволе остајао чак три пута.
Фото: Градске инфо

Пракса одузимања дозволе због тешког саобраћајног прекршаја код нас постоји готово деценију. Сврха увођења међутим није се у потпуности остварила, јер је међу онима који су морали поново да заслуже дозволу и даље много оних који прекршаје понављају. А међу онима који су бар једном остали без дозволе, само је два одсто жена.
Према досадашњим анализама, највише дозвола одузето је због вожње у пијаном стању, на другом месту је прекорачење брзине, следе вожња без дозволе и вожња за време забране управљања или искључења из саобраћаја.

„Ја ево и сада и увек ћу посаветовати све возаче највише младе који су најкритичнији, да пусте гас, да кад помисле да знају да возе брзо да то оставе за неки затворени пут а да у саобраћају возе по прописима“, каже Душан Борковић, српски аутомобилиста.

Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја напомиње да је карактеристично да се дешава у нашем систему је да возачи, чак у неким случајевима када им се одузме возачка дозвола, настављају да возе.

„Нажалост, имали смо случајеве да на сам семинар унапређења знања возачи којима је одузета возачка дозвола долазе својим возилима возећи те аутомобиле“, истиче Стаматовић.

За десет година примене института рехабилитације, кроз систем је прошло 11 хиљада возача којима је одузета возачка дозвола.

„Велики је број оних који никада нису стекли право на управљање моторним возилом, а налазе се по неколико десетина пута у ситуацији и да су кажњени и да су окривљени у прекршајним поступцима, што наводи на закључак да је можда једино решење нешто што се већ неко време у медијима прича да ће се новим законом прописати заштитна мера одузимање предмета извршења прекршаја, конкретно возила којим је извршен прекршај“, указује Оливера Ристановић, председница прекршајног суда Београд.

Међу више од 10.000 возача, полазника семинар, а велики број њих су повратници. Ове године за возачку дозволу јавио се и двоструки повратник, коме је дозвола одузета трећи пут.

„Циљ самог семинара је да се промени њихова свест и њихово понашање да се стекну неке позитивне навике, оно што можемо да истакнемо јесте да они веома потитивно одреагују на овакву врсту семинара на овакву врсту едукације. И сам податак да је тек 67 полазника два пута до сада изгубило дозволу нам говори да овај семинар заиста има ефекта“, истиче Стаматовић.

Типичан возач којем је одузета дозвола је мушкарац са завршеном средњом школом, просечне старости 38 година, који често вози под дејством алкохола и неретко прекорачи дозвољену брзину.

Danas vežba MUP-a „Gruža 2022“, prisustvuje Vučić

Преузмите андроид апликацију.