Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Воз који ће за 36 дана проћи кроз 26 држава без путника

2021. година је европска година железнице. Тим поводом, воз “Connecting Europe Express” обићи ће цео континент и на тај начин промовисати путовање железницом.
Фото: Pixabay/amanjahemal

Овај специјални воз неће превозити путнике. Његова рута предвиђа пролазак кроз 26 земаља у 36 дана.

На овај начин он ће обићи 70 европских градова. На свакој станици биће организиране активности како би се скренула пажња на важност железничког саобраћаја, као и његова економичност, сигурност и одрживост.

“Connecting Europe Express” превалиће 20 хиљада километара, а сви детаљи путовања тек ће бити откривени.
Фото: Pixabay/kalhh

За сада се зна да ће воз кренути из Лисабона 2. септембра, два дана касније зауставиће се у Мадриду. Након тога путоваће у Француску, Италију, кроз Алпе у Аустрију, Словачку, Мађарску, Хрватску, Србију, Македонију и Грчку.

План је да 15. септембра стигне у Атину, а одатле назад преко Карпата у Пољску.

Потом су на реду Балтичке земље, Словенија, Чешка, Аустрија, Немачка и Швајцарска пре обиласка Скандинавије. По повратку из Стокхолма воз ће проћи кроз Хамбург и одатле кренути за Холандију, Белгију и Луксембург. 7. октоба зауставиће се у Паризу и тамо завршити пут.

Фото: Pixabay/analogicus
Цело путовање резултат је сарадње различитих европских железничких компанија.

Европска железничка мрежа једна је од најгушћих на свету, а овај начин путовања добра је опција и за екологију јер производи врло малу емисију штетних гасова.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.