Почетна > Бизнис
Бизнис

Ворен Бафет купио удео у произвођачу чипова за 4,1 млрд $

Акције тајванског произвођача чипова ТСМЦ-а порасле су данас након што је компанија америчког бизнисмена Ворена Бафета, Беркшир Хатавеј, открила да је купила удео у том тајванском предузећу за 4,1 милијарду долара.
Foto: AP Photo/Nati Harnik, File

У поднеску достављеном америчкој Комисији за хартије од вредности и објављеном на берзи у понедељак, Беркшир Хатавеј је навео да је купио око 60 милиона америчких депозитних потрвда за деонице ТСМЦ-а током три месеца закључно са септембром, преноси тв станица Си-Ен-Ен.

Акције ТСМЦ-а су скочиле данас на тајванској берзи за преко 8,0 процената.

ТСМЦ учествује са око 90 посто у светсој производњи супер напредних компјутерских чипова, снабдевајући технолошке гиганте међу којима су и Епл и Калком.

Беркширова куповина удела у овом тајванском технолошком гиганту долази у тренутку ескалације тензија између Кине и власти тог оствра које је 1949. године прогласило самоуправу, напомиње амерички медиј.

Компанија ТСМЦ, коју на Тајвану називају својом „светом планином“, толико је важна том острву да њени запослени могу да поднесу захтев да буду ослобођени обуке за војне резервисте, саопштило је тамошње Министарство одбране.

Беркшир такође поседује велике уделе у Еплу, у Бенк ов Америка, Кока-Коли, Шеврону и картичарској кући Американ Експрес.

Nemačka izgradila plutajući terminal za gas za 194 dana

 

Преузмите андроид апликацију.