Почетна > Србија
Србија

Војни приказ „Штит 2022“ сутра на аеродрому у Батајници

Министарство одбране и Војска Србије, сутра на војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ у Батајници, организују приказ дела способности српских војних снага под називом „Штит 2022“, а посетиоци ће моћи да у статичком и динамичком приказу виде наоружање и војну опрему, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војске Србије

„Грађани ће моћи да приђу, да се информишу, да нешто више сазнају о свему ономе што је у задњем периоду набављено, од неких нових система, до оних система са којима Војска Србије већ располаже, али су у неком процесу модернизације“, рекао је генерал Мојсиловић за РТС.

Посетиоци ће моћи да дођу на аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ у Батајници сутра од 8 часова и 30 минута, а програм почиње у 11 часова.

Изложена војна техника моћи ће да се разгледа до 15 часова.

Очекује се учешће десетина летелица, као и више од 300 борбених средстава наоружања и војне опреме.

Генерал Мојсиловић истиче да је статички приказ подељен на две групе – једна група се односи на наоружање и војну опрему која се налази у оперативној употреби, а друга група на војну опрему која се налази у развоју.

„Када говоримо о динамичком приказу, кроз десетак сценарија приказаћемо део оперативних способности Војске Србије, у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летелица са којима располаже Војска Србије“, изјавио је начелник Генералштаба.

Истакнуто је и да ће то бити добра прилика и да се у координацији и садејству са припадницима копнене војске на земљи покаже део способности не само 63. падобранске бригаде и 72. бригада за специјалне операције, већ и ловачке и ловачко-бомбардерске авијације.

„Биће ту и хеликоптерски десант, а завршиће се са ваздухопловним дефилеом и демо-скоком припадника 63. падобранске бригаде“, најавио је генерал Мојсиловић.

Публика ће моћи да приђе новим хеликоптерима, али и да изблиза види шта све могу специјалне бригаде Војске Србије.

Они ће на војном аеродрому у Батајници приказати и нове елементе које примењују у својој редовној обуци.

Посетиоци ће моћи да виде и кинески ракетни систем средњег домета – најновије наоружање које је добила Војска Србије, а које ће бити у систему ПВО територије и захваљујући којем ће, наводи генерал Мојсиловић, ваздушни простор Србије бити у потпуности обезбеђен и сигуран.

Dojave o bombi u 20-ak beogradskih škola, učenici na sigurnom

Преузмите андроид апликацију.