Да би угођај био савршен, све мора да се уклопи.
У италијанској кухињи постоји на стотине лепо обликованих врста тестенина, а како бисте створили врхунски оброк, потребно је знати која врста тестенине најбоље иде уз одређени сос.
Но, иако прави облик тестенине може учинити добар сос још бољим, погрешан облик може уништити оброк. Италијански стручњак за храну, Гвидо Педрели, оснивач Нонна Боx-а, дао је свој стручни савет за најбоље комбинације сосова и тестенине које можете испробати код куће.
Шпагети
Најбоље иду уз: Сос од парадајза, болоњезе или без соса
Шпагети су интернационално омиљено јело које сви воле. Најбоље их је послужити с лаганим сосом од парадајза или без соса – само с мало ренданог сира и бибера.
Шпагети од интегралног брашна добро се слажу с мало “тежим” сосовима, док се тањи шпагети могу спљоштити ако се прекувају, стога код послуживања не заборавите да додате маслиново уље.
Традиционални болоњез увек је добитна комбинација са шпагетима, јер се богат сос од парадајза добро слаже с њима, дајући јелу пуно укуса.
Када се питате колико соса додати тестенини, важно је да се тестенина добро натопи у сосу, не превише, а ни премало.
Пене
Најбоље иду с гушћим, тежим сосовима с месом или сличним састојцима.
Пене ригате имају ребрасту површину док су пене лисце глатка, али без обзира на разлике у текстури, требало би да бирате гушће основне сосове с пуно састојака како би се “залепили” за тестенину.
Пене одлично иду и с болоњезеом, а ову врсту тестенине можете користити и с месним или сирним сосовима, попут соса од четири врсте сира или слично.
Осим тога, ову врсту тестенине можете и запећи, стварајући изврсну печену тестенину са сиром.
Фарфале
Најбоље се слажу с лаганим сосовима с кремастом основом и свежим поврћем.
Фарфале се режу на квадрате, а затим се “стисну” у средини како би добиле карактеристични облик лептир-машне.
Ова врста тестенине сјајна је за благе сосове, што значи да јој можете додати кувану павлаку с зачинима или с поврћем у сезони и маслиновим уљем.
Тешки сосови могу оптеретити ову врсту тестенине, па укус може бити мање успешан. Кремасте основе делују боље од парадајза, јер тестенина нема довољно тежине.
Таљателе (широки резанци)
Најбоље иду уз укусан сос с месом, односно овој врсти тестенине пристају богати и тежи сосови.
Сосови с месним комадићима, болоњезе, па чак и сосови с кремастом основом, али с неким додатком, савршено ће се слагати с широким резанцима. Ова тестенина такође ће се одлично уклопити с пестом.
Зашто се спаја с богатим и тешким сосовима? Зато што широки резанци могу задржати и апсорбовати укус, а да притом не постану превише лепљиви.
Ова тестенина је врло свестрана и добро иде уз већину сосова, али пазите да је скувате савршено, тако да тестенина заједно с сосом створи хармоничну комбинацију.
Фусили
Најбоље се слажу с песто сосом.
Ова тестенина има “коврџав” облик. Најбоље се комбинује с мало тежим сосовима који се “задрже” у овој врсти тестенине. Савршени сос је песто, сос од парадајза с додатком поврћа или чак болоњезе.
Преузмите андроид апликацију.