Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Водич за бруцоше: Факултет техничких наука у Новом Саду

Факултет техничких наука је једна од најсавременије организованих високообразовних институција у региону са традицијом дугом преко шест деценија, познат и признат у целом свету, а инжењери образовани на овом Факултету, раде и постижу запажене резултате у сваком предузећу које има везе са технологијом, производњом, образовањем или услугама, јер од свих занимања која се у нашој земљи образују, техника је и даље најтраженија.
факултет
Фото: Градске инфо

Факултет је основан 18. маја 1960. године као Машински факултет. Снажан развој привреде и потребе друштва допринеле су покретању нових струка електротехнике и грађевинарства, тако да је 1974. године Машински факултет прерастао у Факултет техничких наука.

Данас је на овом факултету акредитовано укупно 85 студијских програма свих нивоа, који покривају техничко-технолошко поље, природно-математичко поље, уметничко поље и медицинско поље кроз интердисциплинарне студије. Сви студијски програми основних, мастер и докторских академских студија су акредитовани за извођење наставе на енглеском језику.

По акредитацији из 2020. године, на Факултету техничких наука у Новом Саду на осоновним академским студијама акредитована је 27 студијских програма. Такође, акредитована су и два студијска програма на основним струковним студијама.

На мастер академским студијама акредитовано је 36 студијских програма, а на мастер струковним студијама три студијска програма.

На докторским академским студијама акредитовано је 18 студијских програма.

факултет
Фото: Градске инфо
За упис на факултет на основне академске/струковне студије могу конкурисати лица са завршеним средњим образовањем у четворогодишњем трајању.

На Факултет техничких наука у школској 2023/24. години на основне академске студије, може се уписати укупно 2.524 студента, од којих:

 • 1.433 студента чије се образовање финансира из буџета,
 • 1.091 самофинансирајући студент.

На Факултет техничких наука у школској 2023/24. години на основне струковне студије, може се уписати укупно 160 студената, од којих:

 • 50 студената чије се образовање финансира из буџета,
 • 110 самофинансирајућих студената.
У зависности од студијског програма који желите да упишете на Факултету техничких наука, полажете неки од следећеих предмета (детаљне информације се налазе на сајту факултета):
 • Математика,
 • Математика са логиком,
 • Математика са провером склоности за ГРИД,
 • Математика са провером склоности за грађевинарство,
 • Tест из области: Архитектонско пројектовање; Урбанизам; Математика, геометрија и рачунари; Савремена архитектура, историја и теорија; Уметност и дизајн у архитектури,
 • Тест опште културе и информисаности; Разговор са кандидатима,
 • Математика за струковне студије.
Кандидат има право да се пријави на највише пет студијских програма. Кандидат се опредељује за основну жељу (1) и наводи остале жеље по приоритету (2, 3, 4, 5).

На пријемном испиту кандидат може стећи од 0 до 60 бодова. Кандидат је положио пријемни испит (и тиме стекао право на рангирање ради уписа) уколико на пријемном испиту освоји најмање 14 бодова.

факултет
Фото: Градске инфо

У првом конкурсном року електронска пријава кандидата ће се вршити: од 12. до 23. јуна 2023. године, у 13:00 часова,

Пријава у просторијама Факултета ће се вршити: од 21. до 23. јуна 2023. године, од 08:00 – 13:00 часова.

Полагање пријемног испита одржаће се од 26. до 28. јуна 2023. године.

Објављивање прелиминарних ранг листи остварених резултата је предвиђен за 29. јун 2023. године до 20.00 часова.

Објављивање коначних ранг листи остварених резултата биће 03. јула 2023. године до 20:00 часова.

Упис кандидати који су по основној жељи, на коначној ранг листи рангирани у оквиру квоте за буџет (без прозивке) биће одржано 4. јула 2023. године.

Прозивке свих неуписаних кандидата (кандидата који по основној жељи, на коначној ранг листи нису рангирани у оквиру квоте за буџет и свих самофинансирајућих кандидата) се врше 05. и 06. јула 2023. године.

Кандидати који се не појаве на прозивци сматраће се да су одустали од уписа.

Генерална прозивка неуписаних кандидата за упис на преостала места ће се извршити 07. јула 2023. године у 10:00 часова у Амфитеатру А1.

По завршетку уписа кандидати који нису уписани треба да подигну своја документа до 21. 07. 2023. године. После тог рока документа неће бити сачувана.

Детаљне инфорамције о само упису и условима уписа можете пронаћи на сајту Факултета техничких наука у Новом Саду.

Факултет техничких наука је према уоченим потребама привредног окружења, као и актуелним потребама друштва, развио студијске програме, који образују студенте за постојеће и наступајуће техничко-технолошке и социо-економске системе, развијајући при том упоредо и сопствене, компетентне људске и природне ресурсе.

Инжењери образовани на овом Факултету, раде и постижу запажене резултате у сваком предузећу које има везе са технологијом, производњом, образовањем или услугама, јер од свих занимања која се у нашој земљи образују, техника је и даље најтраженија.

Данас је са преко 1.200 запослених и преко 17.000 студената један од највећих факултета у нашој земљи и региону.

Pitali smo studente: Zašto ste upisali Fakultet tehničkih nauka? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.