Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Водич за бруцоше: Економски факултет у Суботици

Економски факултет са седиштем у Суботици основан је 18. маја 1960. године, а налази се у саставу универзитета у Новом Саду.
факултет
Фото: WikimediaComonns/spaceman117 – panoramio

За протеклих 63 година постојања ове образовне и научне институције, преко 15.000 студената је стекло диплому дипломираног економисте, на основу закона који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању.

По новом Закону о високом образовању звање дипломираног економисте је стекло преко 7.400 студената, мастер економисте 3.150 студената, а на Факултету је, до сада, 280 студената стекло научни назив доктора наука, а академски назив магистра наука стекло је 537 студената.

Економски факултет у Суботици као научно-образовна установа функционише на три локације на којима тренутно активно студира преко 4.000 студената.

Седиште факултета налази се у Суботици, затим на Одељењу факултета у Новом Саду које постоји од 1977. године и на Одељењу факултета у Бујановцу које је почело са радом 2011. године.

Студенти који уписују прву годину на основним академским студијама, имају могућност избора између два акредитована студијска програма: економије и пословне информатике.

У склопу студијског програма економије, студенти имају могућност избора модула/подручја које желе да упишу:
 • Агробизнис и рурални развој,
 • Међународна економија и бизнис,
 • Финансијски и банкарски менаџмент,
 • Маркетинг,
 • Менаџмент и бизнис,
 • Рачуноводства и ревизија,
 • Трговински маркетинг и менаџмент.

На Економски факултет у школској 2023/24. години на основне академске студије, може се уписати укупно 887 студената, од којих:

 • 489 студената чије се образовање финансира из буџета,
 • 398 самофинансирајућих студената.

Школарина за самофинансирајуће студенте, свих студијских програма, износи 108.000,00 динара.

Право учешћа на конкурс имају лица са завршеном средњом школом четворогодишњег трајања.

факултет
Фото: Градске инфо
Пријемни испит се полаже из два од следећих наставних предмета, по избору кандидата:
 • Основи економије,
 • Пословна економија,
 • Математика,
 • Филозофија са логиком,
 • Информатика.

При подношењу пријаве кандидат је дужан да се определи за два од наведених пет предмета.

Kандидат се опредељује за студијски програм, наводећи у пријави редослед студијских програма по свом приоритету. Пријемни испит се полаже у просторијама Економског факултета у Суботици као и на Одељењу факултета у Новом Саду и Бујановцу, по распореду који ће бити објављен на интернет страници и на огласној табли Факултета.

У првом конкурсном року пријава кандидата ће се вршити 21, 22, и 23. јуна 2023. године од 08 до 14 часова у просторијама факултета у Суботици и Новом Саду.

На одељењу факултета у Бујановцу пријава кандидата ће бити организована 29. и 30. јуна 2023. године од 08 до 14 часова.

Кандидати ће бити у могућности да пријаву изврше на један од два начина: личном предајом докумената у просторијама факултета или онлајн (без доласка на факултет).

Информације и детаљна упутства о начину пријаве кандидата благовремено ће бити постављени на сајт факултета.

Полагање пријемног испита одржаће се 28. јуна 2023. године на факултету у Суботици и одељењу у Новом Саду. На одељењу факултета у Бујановцу пријемни испит ће бити организован 04. јула 2023. године.

Објављивање прелиминарних ранг листи остварених резултата је предвиђен за 29. јун 2023. године на Факултету у Суботици и Одељењу Факултета у Новом Саду. На одељењу факултета у Бујановцу прелиминарна листа остварених резултата биће објављена 05. јула.

Објављивање коначних ранг листи остварених резултата биће 08. јула 2023. године на факултету у Суботици и одељењу у Новом Саду. На одељењу факултета у Бујановцу коначна ранг листа остварених резултата биће објављена 11. јула.

Упис примљених кандидата биће одржан 10, 11. и 12. јула 2023. године, од 9 до 14 часова на Факултету у Суботици и Одељењу Факултета у Новом Саду.

Упис примљених кандидата на Одељењу Факултета у Бујановцу  биће одржано 12. и 13. јула 2023. године од 9-14 часова.

Детаљне инфорамције о самом упису и условима уписа можете пронаћи на сајту Економског факултета у Суботици.

Pitali smo studente: Zašto ste upisali Ekonomski fakultet? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.