Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Воће које убија ћелије рака, смањује ризик од дијабетеса и пуно је витамина Ц

Јабука је богата хранљивим састојцима, а готово сви потребни нутријенти присутни су барем у минималним количинама. Често се може наћи у дијетама за мршављење, јер садржи више од 10 посто дневне количине дијеталних влакана коју препоручују нутриционисти.
Фото: Pexels/Zen Chung

Јабуке нам не помажу само у мршављењу. Ово су болести које можете спречити ако будете јели јабуке.

Влакна из јабуке смањују ризик од Паркинсонове болести

Људи који једу храну богату влакнима добијају одређену количину заштите од Паркинсонове болести. Ову болест карактерише поремећај средишњег нервног система, а јабука садржи флавоноиде – фитохемикалије које имају антиоксидансни утицај на нервни систем.

Са јабуком смањујете ризик од дијабетеса

Жене које једу најмање једну јабуку дневно имају 28 посто мање шансе да оболе од дијабетеса типа 2. Јабуке су богате влакнима и антиоксидансом антоцијанином, који раствара шећер у крви. Иначе је антоцијанин заслужан за боје у воћу и поврћу – црвену, плаву и љубичасту.

Због богате количине већ раније споменутих флавоноида, јабука смањује ризик од рака простате и плућа. У кори јабуке налази се прегршт састојака названих тритерпеноиди. Они могу спречити настанак рака или убити ћелије рака, а то се посебно односи на јетру, дебело црево и рак дојке.

Фото: Pexels/Saya Kimura

Јабука је богата витамином Ц, који је потребан за обнову имуног система. У просечној јабуци има око осам милиграма витамина Ц, што је 14 одсто од дневне потребе.

Због мањка витамина Ц спорије се опорављамо од вирусних инфекција, склонији смо настајању модрица и крварењу десни.

Растворљива влакна у јабуци вежу се с мастима у цревима, а пектин спречава апсорпцију масти. Тако смањујете ниво холестерола у крви.

Накупљени холестерол може сузити артерију и смањити доток крви у срце, што доводи до болести коронарних (срчаних) артерија. Значи, с јабуком можете и ојачати срце.

Vežbe za toniranje mišića: Ključ je u tome da radite vežbe u kojima uživate

Преузмите андроид апликацију.