Избацивање шећера из ваше исхране може бити тренутни тренд, али ако размишљате о елиминисању воћа због природних шећера које садрже, можда бисте желели да размислите два пута.
– Воће нам пружа много ствари које су нам потребне. Обезбеђује витамине, минерале и антиоксиданте. Такође нас хидрира и даје нам потребна влакна – каже регистрована нутрициониста Бони Тауб-Дикс.
Нажалост, недовољно људи једе онолико воћа колико би требало. Само једна од 10 одраслих особа конзумира довољно порција воћа и поврћа да створи уравнотежену исхрану, према CDC-у.
Недостатак ових важних хранљивих материја може довести до хроничних болести као што су дијабетес и болести срца.
Међутим, ако желите да смањите унос угљених хидрата на здрав начин и не желите да претерујете са воћем са високим садржајем шећера као што су банане, постоји много хранљивих опција са мало угљених хидрата.
Воће које можете да једете кад год имате жељу за воћним слаткишима:
Јагоде
Јагоде су одлична опција када је у питању воће са ниским садржајем шећера. Шоља јагода садржи само седам грама шећера и обезбеђује скоро, ако не и више од препорученог дневног уноса витамина Ц.
Грејпфрут
Најбољи начин да смањите унос шећера је да пажљиво одаберете величину порција, каже Тауб-Дик.
Грејпфрут је одлична опција као замена за слатке грицкалице, али можда нећете желети да једете цело воће, у зависности од ваших потреба. Половина тог воћа садржи осам грама шећера.
Авокадо
Да, авокадо је заиста воће. Велика коштица у средини се рачуна као семе, што је једна од кључних карактеристика воћа.
Авокадо је пун здравих масти које штите ваше срце и снижавају ЛДЛ – „лош“ холестерол, и фитохемикалија које смањују оксидативни и инфламаторни стрес.
Један авокадо садржи нешто више од једног грама шећера.
Шљиве
Ови касно летњи фаворити садрже само седам грама шећера и имају 30 калорија по комаду.
Оно што је занимљиво у вези са шљивама је то што можете бити креативни са њима и правити ствари попут џемова и мармеладе без шећера.
Малине
Ово бобичасто воће има изненађујуће мало шећера с обзиром на њихов слатки укус: чаша садржи само пет грама шећера. А са осам грама влакана, већа је вероватноћа да ћете се осећати ситије него када једете неко друго воће.
Купине
Још једно укусно бобичасто воће. Шоља садржи седам грама шећера, осам грама влакана и два грама протеина, што је чини савршеном хранљивом ужином.
Јабуке
Ако имате дијабетес или сте забринути како воће утиче на ниво шећера у крви, размислите о начину на који га конзумирате. Цела јабука има нижи гликемијски индекс (ГИ) од сока од јабуке, каже Тауб-Дик.
То значи да сок од јабуке има потенцијал да подигне ниво шећера у крви више од конзумирања обичног воћа. Једна јабука средње величине садржи само 19 грама шећера, док шоља незаслађеног сока од јабуке има око 24 грама.
Брескве
Мало се може упоредити са осећајем задовољства када загризете сочну, слатку брескву. Једна бресква средње величине садржи око 13 грама шећера.
Поморанџе
Као и код јабука, боље је појести цело воће него попити сок од поморанџе. Обична поморанџа садржи 12 грама шећера и више од дневног препорученог уноса витамина Ц.
Шоља незаслађеног сока од поморанџе садржи дупло више шећера и само трећину влакана.
Преузмите андроид апликацију.