Почетна > Србија
Србија

Писцу Слободану Владушићу награда Бескрајни плави круг

Награда „Бескрајни плави круг“ за најбољи роман 2021. године припала је „Омами“ Слободана Владушића једногласном одлуком жирија, саопштила је данас Матица српска. „Владушић је романом “Омама“ одао почаст животу и делу Црњанског, премреживши га профињеним дијалогом са његовим целокупним делом“, наводи се у одлуци жирија.
Фото: PrtSc/Laguna/YouTube

Чланови жирија Александар Јовановић, Небојша Лазић, Јелена Марићевић Балаћ, Горан Радоњић и Младен Шукало оценили су да је Владушић створио „тамну и дубоку слику модерног времена, са Берлином тридесетих година, у којем се као у жижи укрштају појединачне и колективне судбине и наслућује злокобно време које нам долази из прошлости и будућности“.

„У сложеном приповедачком поступку, изграђеном на веома добром познавању историјске и културне грађе, остварује се аутентичан романескни свет, померен и реалан у исти мах“, наводи се у одлуци.

„Омаму“ (2021) је објавила Лагуна, а Владушићу ће награда бити уручена 30. новембра у Матици српској у оквиру манифестације „Дани Милоша Црњанског“.

У ужем избору за „Бескрајни плави круг“ Матице српске били су „Клобук“ Петра Сарића и „Небо, тако дубоко“ Весне Капор.

Drainčeva poezija i proza u knjizi na engleskom jeziku

Преузмите андроид апликацију.