Почетна > Свет
Свет

Владе у ЕУ ублажавају „електрични удар“ на потрошаче

 У актуелној енергетској кризи која тресе цео свет, земље Европске уније настоје да на различите начине заштите потрошаче, или да им барем ублаже удар на кућне буџете од високих рачуна за струју и поскупљења горива.
Фото: Pixabay

Европска комисија је у октобру објавила „сет алата“ које чланице ЕУ могу да користе без кршења правила о конкуренцији, а који, поред осталог, обухвата финансијску помоћ сиромашнијим домаћинствима, субвенције, финансирање реновирања зграда у циљу уштеде енергије, ослобађање угрожених домаћинстава од пореза на енергију…

Доносимо преглед мера које су на том плану предузеле неке од земаља ЕУ, а који је приредио Ројтерс.

Британија је најавила данас пакет мера вредан 15 милијарди фунти (18,9 милијарди долара) за подршку домаћинствима која се муче са измиривањем високих рачуна за струју, након што је влада у априлу подигла цену струје за 54 одсто, а очекује се да ће до октобра цена скочити за додатних 40 процената. Предвиђа се да ће сва домаћинства добити попуст од 400 фунти на рачунима за енергију, док ће породице са најнижим примањима добити додатну новчану помоћ од 650 фунти.

Британски министар финансија РиШи Сунак је навео да ће с најновији пакет подићи трошкове владе за ублажавање трошкова живота на 37 милијарди фунти.

Бугарска је почетком маја одобрила пакет од 2,0 милијарде лева (1,1 милијарду долара) за помоћ компанијама и потрошачима с ниским приходима због раста цена енергије и хране. Влада ће такође понудити попуст од 0,25 лева по литру бензина, дизела, течног нафтног гаса и метана од јула до краја године и укинути акцизе на природни гас, струју и метан.

Дански посланици су усвојили пакет субвенција у вредности од 2,0 милијарде данских круна (288 милиона долара), које ће бити исплаћене за око 419.000 најтеже погођених домаћинстава.

Француска је одлучила да ограничи повећање регулисаних цена електричне енергије на 4,0 посто. Нове мере које су најављене након избијања украјинске кризе, као што је помоћ компанијама са већим трошковима за гас и струју, повећале су укупан цех владиног пакета на 25-26 милијарди евра (27 милијарди долара).

Немачки радници и породице ће добити једнократну финансијску помоћ, јефтинији бензин и карте за јавни превоз по сниженим ценама како би лакше поднели растуће трошкове струје и грејања.

Радници који плаћају порез на доходак добиће једнократну накнаду за енергију од 300 евра као додатак на плате. Породице ће добити једнократни додатак од 100 евра по детету, а дупло већи износ ће добити породице с ниским примањима. Ова подршка долази поврх пакета мера од отприлике 13 милијарди евра, који је најављен у фебруару.

Грчка је од септембра потрошила око 2,5 милијарди евра на субвенције за струју и гас, а у марту је одобрила додатну помоћ од 1,1 милијарду евра, која укључује попуст на гориво за домаћинства са ниским примањима.

Италија је од јануара у буџету издвојила скоро 30 милијарди евра како ублажила раст цена струје, гаса и бензина за потрошаче.

Холандија је смањила порез на енергију за осам милиона домаћинстава у земљи.

Норвешка субвенционише рачуне за струју домаћинствима од децембра и тренутно покрива 80 посто удела рачуна за струју који пређу одређени ниво. У марту је мањинска влада те земље предложила продужење ове шеме до марта 2023.

Пољска је најавила смањење пореза на енергију, бензин и основне прехрамбене артикле, као и новчане исплате за домаћинства, а такође је продужила до 2027. регулисане цене гаса за домаћинства и институције попут школа и болница.

Шпанија је смањила прошле јесени неколико пореза како би снизила трошкове потрошача, при чему та мера важи до краја јуна 2022, а најавила је и 16 милијарди евра директне помоћи и повољних кредита за компаније и домаћинства да лакше поднесу високе цене енергије.

Португалија и Шпанија су такође увеле привремено ограничење цена природног гаса и угља које користе електране, јер су то компоненте које учествују у формирању цена струје.

Коначно, Шведска ће трошкове домаћинстава која су највише погођена растом цена струје компензовати са 6,0 милијарди шведских круна (605 милиона долара).

Lukašenko: Formirati operativnu komandu na granici sa Ukrajinom

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке