Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Влада: За уштеду киловата већу од 5 до 20 процената, попуст 15 одсто

Влада Србије препоручила је на данашњој седници ЕПС-у да домаћинствима обрачуна попуст за електричну енергију од 15 до 30 одсто и тиме умањи рачуне, почев од октобра и закључно са рачуном за март 2023.
Фото: Pixabay

Из владе је саопштено да ће попуст од 15 одсто имаће домаћинства која умање потрошњу електричне енергије за пет до 20 одсто у односу на исти месец претходне године, док ће домаћинства која умање потрошњу за 20 до 30 одсто имати право на попуст од 20 одсто на рачун за електричну енергију.

Највећи попуст од 30 одсто имаће домаћинства која умање потрошњу електричне енергије више од преко 30 одсто у односу на исти месец претходне године.

На овај начин ће грађани који сопственом штедњом умање износ рачуна за електричну енергију, добити додатни попуст на тај рачун, у процентима према наведеној формули.

Држава ће на овај начин стимулисати домаћинства да умање потрошњу електричне енергије, што ће помоћи смањењу трошкова ЕПС-а и стабилизацији снабдевања, а услед глобалног поремећаја на тржишту електричне енергије и наглог скока цене, наведено је у саопштењу.

Велике уштеде за домаћинства од октобарског рачуна за струју

Извршни директор ЕПС-а Радован Станић изјавио је , након што је влада дала препоруку ЕПС-у да домаћинствима да попусте од 15 до 30 одсто, да ће потрошачи који су прошле зиме у просеку трошили месечно 401 киловат са уштедом струје од, на пример, 10 одсто имати мањи рачун за 980 динара, а онима који уштеде 30 одсто за 2.200 динара.

„Уколико буду уштедели 30 одсто у потрошњи струје, рачун ће им бити смањен за 30 одсто односно укупно 48 процената или 2.200 динара, ако се узме у обзир смањена потрошња и попуст који даје држава“, рекао је Станић Танјугу.

Каже да ће потрошачи који се греју на струју и имали су прошле зиме месечну потрошњу од 2.000 киловата и рачун од 27.000 динара, сада са уштедом у потрошњи од 30 одсто моћи да реализују укупан попуст 55 процената.

Влада Србије је на данашњој седници препоручила ЕПС-у да домаћинствима обрачун попуст за електричну енергију од 15 до 30 одсто од октобра и закључно са рачуном за март 2023..

Право на попуст од 15 одсто имаће домаћинства која умање потрошњу електричне енергије за пет до 20 одсто у односу на исти месец претходне године, док ће домаћинства која умање потрошњу за 20 до 30 одсто имати право на попуст од 20 одсто на рачун за електричну енергију.

Највећи попуст од 30 одсто имаће домаћинства која умање потрошњу електричне енергије више од преко 30 одсто у односу на исти месец претходне године.

RZS: U Srbiji 303.300 preduzetnika, zapošljavaju 280.000 ljudi

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке