Почетна > Свет
Свет

Влада Црне Горе одбила да врати драгуље вредне 300 милиона евра

Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтев и врати 28 килограма полудрагог камена – опала.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

У питању су драгуљи који су заплењени пре више од 10 година на Аеродрому Подгорица, пренела је РТЦГ.Поступак је у току пред которским Основним судом, а вредност спора је 300 милиона евра.

Суд је забранио држави Црној Гори да располаже овим предметима до правоснажног окончања спора.

Поступак је покренут по тужби Роберта Фањека и Стерленски Антони, након што су заплењени опали проглашени државном имовином и смештени у трезор Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ).Они траже да им се врати полудраго камење, док се као вредност спора наводи 300 милиона евра.

У тужби наводе да је ово полудраго камење вредело 300 милиона евра, а осим његовог поврата траже и накнаде због његовог оштећења, због нестанка пет килограма јер се сада у трезору Централне банке налази 28 килограма, неостварене добити за протекли период и затезних камата, јавља Танјуг.

„У питању су предмети који су унесени у Црну Гору, а да претходно нису пријављени царини на Аеродрому Подгорица, док су касније услед несугласица лица која су на такав начин пренела робу и кривичне пријаве коју су између себе поднели, те након проглашавања тих лица кривима за прекршај из члана 240 Царинског закона предмети трајно одузети”, наводи се у Извештају о раду Заштитника имовинско-правних односа.

Роберт Фењек представља се као почасни гроф царске куће Чернетић, а Стреленски као конзул исте куће, у Јужноафричкој Републици у Преторији.

Иначе, како је навела РТЦГ, ради се о измишљеној царској лози чији је представник Стефан Чернетић, који је јавности постао познат када се 2022. појавио на пријему Дана државности и сликао са тадашњим председником Милом Ђукановићем.

Tras: Osećala sam se kao zatvorenik u Dauning stritu

 

Преузмите андроид апликацију.