Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Витамин Д знатно побољшава фитнес перформансе

Општепознато је да је витамин Д добар за кости, мозак и срце, али нова истраживања сугеришу да он такође може дати подстицај и тренинг рутини, пише „Health“.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Према студији објављеној у „European Journal of Preventive Cardiology“, људи с вишим нивоима витамина Д имају тенденцију да буду физички здравији и спремнији.

Конкретно, студија се бавила кардиореспираторном способношћу, тј. начином на који срце и плућа пуне мишиће током тренинга.

Људи с вишом кардиореспираторном способношћу могу вежбати дуже и јаче, а такође имају тенденцију да живе дуже и да воде здравије животе.

Истраживање је вођено на 2.000 америчких одраслих особа узраста од 20 до 49 година, које су учествовале у студији у целој држави од 2001. до 2004. године.

Чак и након узимања у обзир старост, пол, индекс телесне масе и здравствене историје учесника, тренинг перформансе људи с највишом вредности  витамина Д биле су и даље 2,9 пута веће од оних који су имали ниску вредност наведеног витамина.

Фото: Pixabay/StockSnap

Доктори још увек не знају која је идеална доза витамина Д за здравље срца или за фитнес, па су потребна додатна истраживања. Ипак, сагласни су да је нормална или благо висока концентрација витамина Д најбоља за опште здравље.

Међутим, оно што се сматра нормалним нивоом витамина Д такође је предмет расправе.

Неки лекари кажу да ниво витамина Д треба да буде 30 нанограма по милилитру или више, док други кажу да су нивои од 10 до 15 оптимални.

Студија је била опсервативна, тако да није могла показати тачну узрочно-последичну везу, али је била „снажна и конзистентна у свим групама“, рекао је главни аутор „Amr Marawan“ , доцент интерне медицине на Универзитету „Commonwealth Virginia“.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.