Почетна > Србија
Србија

Високе температуре и лош сан, како да се изборите са умором

Отварање прозора у поноћ, борба с комарцима и одбацивање покривача, укључивање и искључивање клима-уређаја.Тешко се спава, када су и ноћи тропске. И будимо се уморни. Како да се ипак одморимо, саветује проф. др Драган Хрнчић, професор физиологије на Медицинском факултету у Београду.
Фото: Градске инфо

„Неспавање јако ремети наше дневно функционисање. Сви смо приметили да смо, током овог врелог таласа који је захватио нашу земљу, много уморнији него обично, да смо поспани током дана, теже обављамо свакодневне активности“, каже Хрнчић.

Са једне стране, како каже, то је последица неспавања претходне ноћи, а са друге стране и због повећане потрошње енергије због одржавања терморегулационих механизама у нашем телу.

„Уколико је телу потребно да утроши додатну енергију да би одржало температуру у условима изузетних врућина, онда је организму због тога потребан додатни одмор који је губи ако не спавамо како треба“, наводи Хрнчић.

Сан не може да се надокнади и због тога морамо да учинимо све да се током ноћи довољно одморимо.

„Пре свега, расхладити просторију у којој спавамо. Замрачити је током ноћи и расхладити просторију клима-уређајем пре одласка на спавање. Свакако треба избегавати интензивну физичку активност и јаке оброке пре спавања јер то подиже телесну температуру“, истиче професор физиологије.

Такође, веома је важно и навићи тело на одређени ритам и увек одлазити на спавање у слично време, обезбедити постељину од природних материјала.

„Ми као људи спавамо у фазама. Постоје различити дубине сна. Да бисмо се квалитетно одморили морамо да уђемо у тај трећи и четврти стадијум спороталасног спавања који омогућавају опоравак физиолошког функционисања организма. Честа буђења то онемогућавају“, објашњава Хрнчић.

Ипак, ако постоје други дуготрајни симптоми несанице треба се обратити лекару.

Да ли је здравија топла или хладна кафа

Преузмите андроид апликацију.