Почетна > Србија
Бизнис Србија

Више од 730.000 ђака широм Србије добило могућност коришћења брзог интернета

Више од 730.000 ђака широм Србије и више од 100.000 наставника и професора добило је могућност коришћења брзог интернета, изјавио је данас министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, који је посетио Основну школу „Др Јован Цвијић“ у Смедереву.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Министар је истакао да је заокружен капитални пројекат повезивања основних и средњих школа на брзи интернет и увођење локалних рачунарских мрежа.

„У овом тренутку више од 3.800 локација свих основних и средњих школа је на брзом интернету. На преко 1.900 локација смо изградили локалне рачунарске мреже“, рекао је Јовановић.

Истакао је да сада сви ђаци у целој Србији имају могућност да активно учествују на часовима информатике и рачунарства, као и да користе различите програмске језике и имају дигиталне садржаје.

„Да имају дигиталне уџбенике, дигиталну наставу, да наставници и професори могу да користе електронски дневник“, рекао је Јовановић.

Он је навео да смо једна од првих земаља у Европи која је омогућила да сваки ђак, свако дете и у најмањем селу има исте могућности када је у питању дигитална настава и дигитални уџбеници, као и деца у највећим градовима.

Министар је током обиласка школе доделио медаље девојчицама, које су данас победиле на општинском такмичењу у кошарци.

Директорка основне школе „Др Јован Цвијић“ Светлана Михајловић рекла је да је интернет школи, као образовној институцији, веома значајан.

„Ми у школи се трудимо да са децом разговарамо о безбедном коришћењу интернета, колико су технологије допринеле побољшању услова живота, начину учења, да преко софтвера дођу до корисних информација, пропутују друге државе, па све до програмирања и основна програмирања“, казала је директорка.

Она је навела да им је веома важно да деца знају коме могу да се обрате уколико се сусретну са нежељеним садржајем на интернету.

„Уз поверење у школу, наставнике и родитеље, заједно можемо да учинимо да се деца осећају безбедно“, закључила је Михајловићева и додала да је основна школа „Др Јован Цвијић“ најуспешнија градска школа у Смедереву.

Едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету одржали су презентацију ђацима ове школе о изазовима у дигиталном свету, начинима заштите и правилној употреби дигиталних технологија.

Šapić: Grad Beograd podržaće izgradnju Gradske kuće u Sokocu sa 30 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.