Почетна > Србија
Србија

Више од 40 одсто „Београда на води“ под зеленилом – посађено више од 2.000 стабала

Више од 40 одсто укупне површине „Београда на води“ налази се под зеленилом, а у оквиру овог пројекта засађено је или ће бити засађено више од 2.000 стабала, саопштило је данас предузеће „Belgrade Waterfront“ поводом обележавања Светског дана заштите животне средине.
Фото: Wikimedia Commons/Sava52Bogdanovic

Како је наведено, у двојезичној државној основној школи у залеђу Савског трга ђаци ће биологију учити у својој ботаничкој башти, у којој ће се узгајати Панчићева оморика, секвоја и јапански јавор.

Из „Београда на води“ истичу да се проценат зеленила у том насељу константно увећава, јер се сваког месеца посади у просеку 10 до 20 нових стабала.

У будућој савременој двојезичној државној основној школи, која ће бити изграђена у залеђу Савског трга, постојаће мини ботаничка башта, у којој ће се узгајати врсте дрвећа какве се код нас ретко виђају, као што су секвоја, чилеански бор или јапански јавор.

Своје место међу одабраним сортама са свих континената наћи ће и чувена ендемска врста четинара Панчићева оморика.

„Приликом одабира биљака тежимо да испунимо захтевне естетске стандарде пејзажне архитектуре. Зато саднице набављамо из највећих европских расадника. Зеленило за плазу око Куле Београд, новог симбола наше престонице, долазе из Брунса у Немачкој, који је чувен по изузетном квалитету расада. Интересантно је да се одатле набављају и биљке за вртове Версајског дворца и париског Дизниленда“, истакао је менаџер за пејзажну архитектуру у компанији „Belgrade Waterfront“ Милош Радоњић.

Додаје да свака зграда Београда на води има унутрашње уређено двориште и да је више од трећине сваке парцеле овог насеља прекривено зеленилом.

Захваљујући тој чињеници, као и близини Савског парка и других великих зелених површина, како је наведено, испуњена је препорука Светске здравствене организације да на 300 метара од сваке зграде треба да постоји најмање 0,5 хектара зелене површине.

Radovi na obilaznici oko Beograda u završnoj fazi

Преузмите андроид апликацију.