Почетна > Свет
Свет

Више од 4 милиона евра лажних новчаница заплењено у Шпанији

Европол је заједно са шпанском националном полицијом и полицијом Каталоније 21. септембра успео да уништи организовану криминалну групу укључену у производњу и дистрибуцију фалсификованих новчаница евра, саопштено је данас из европске полицијске службе.
Фото: Pixabay/moerschy

Наводи се да је приликом акције спроведено девет претрага локација у Аликантеу, Барселони, Малаги и Валенсији, да је ухапшено 12 особа, једна тајна штампарија је демонтирана, а заплењено је 4,3 милиона евра у висококвалитетним лажним новчаницама од 500 евра, као и велика количина опреме.

Како се наводи, полицијска интервенција је такође укључила Истражну бригаду Банке Шпаније, јединице за подршку из Генералног савета правосуђа и агенте из јединица за борбу против нереда, како би се олакшао приступ и обезбедило подручје.

Европол наводи да су фалсификатори користили врхунску технологију за производњу фалсификованих новчаница у еврима, које се сматрају неким од најсофистициранијих фалсификата икада откривених у ЕУ.

Такође, наводи се да су истражитељи из Истражне бригаде Банке Шпаније идентификовали главног осумњиченог иза штампарије као особу која ја власти већ била позната због сличних криминалних радњи 2009. године.

Истражитељи процењују да је за само три месеца криминална мрежа штампала више од осам милиона евра у овој тајној штампарији, која је у септембру уништена, а да је лажни новац коришћен за различите криминалне активности, укључујући трговину дрогом, наводи се у саопштењу.

Borelj: Samit u Pragu pokušaj stvaranja novog poretka bez Rusije

 

Преузмите андроид апликацију.