Почетна > Свет
Свет

Више од 20.000 људи на скупу у Мадриду против абортуса

Више хиљада људи окупило се данас на скупу против абортуса у центру Мадрида, неколико седмица пошто је шпански парламент изгласао закон о проширењу приступа прекиду трудноће, који је у Шпанији легализован 2010. године.
Фото: Танјуг/АП/Manu Fernandez

Према подацима локалних власти, 23.000 људи окупило се на протесту против закона о абортусу и „културе смрти“, како га је најавио организатор скупа – платформа „Да животу“, преноси шпански јавни сервис РТВЕ.

Током шетње од улице Серано до трга Сибелес, уз звуке песме британске групе Колдплеј „Вива ла вида“ и шпанских поп-рок група, демонстранти су носили транспаренте са фотографијама људских фетуса и слоганима „Слушај откуцаје срца, кажем ти да сам жив“, „Глас срца“ или „Ниједна мајка не жали што то јесте“,….

Шпански посланици су 16. фебруара изгласали закон којим се повећава доступност абортуса у јавним болницама где се изврши мање од 15 одсто свих прекида трудноће у Шпанији, доминантно католичкој земљи у којој се лекари често позивају на приговор савести одбијајући да ураде абортус, наводи Фигаро.

Новим законом, између осталог, малолетнице од навршених 16 година могу да се подвргну абортусу без дозволе родитеља, чиме се поништава обавеза коју је донела конзервативна влада 2015.

Тај закон је и јединствен у Европи по томе што уводи „менструално боловање“ за жене које имају болан менструални циклус.

Абортус је депенализован 1985. у Шпанији, а легализован 2010. године.

„Metalostruganje“ 25. marta u SKCNS Fabrici

Преузмите андроид апликацију.