Почетна > Свет
Свет

Више од 1.000 миграната из Мексика предало се граничним властима САД

 Више од 1.000 миграната из северног Мексика предало се граничним властима САД, незадовољни државном политиком азила, и потресени пожаром у оближњем мигрантском центру у Менику, у коме је у понедељак погинило више десетина људи.
Фото: WikimediaCommons/Leonora (Ellie) Enking

Америчка Агенција за царину и заштиту границе (CBP) саопштила је да процесуира више од 1.000 миграната који су се предали у среду у Ел Пасу у Тексасу, до којег се може доц́и пешке из мексичког Сиудад Хуареза, преноси Ројтерс.

У саопштењу касније у среду, CBP је навео да протерује мигранте према ограничењу, познатом као „члан 42“, који је уведен за време бившег председника Доналда Трампа и који се позива на закон о јавном здравству из 1944. године, чији је циљ спречавање ширења заразних болести.

Агенција је саопштила и да је у току поступак удаљавања и других миграната који не могу да буду враћени у складу са том мером.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена је ове године покренула употребу такозване апликације CBP, која би тражиоцима азила требала да омогући да унесу личне податке као први корак у поступку тражења азила и да добију термин за подношење захтева.

Тражиоци азила од увођења апликације се жале на пропусте, велику потражњу и недостатак термина.

Мигранти са којима је Ројтерс разговарао саопштили су да је нова апликација америчке владе, која треба да поједностави процес, довела до тога да се осећају „огорчено и беспомоћно“.
На друштвеним мрежама у среду је кружила лажна информација да ће мигранти, који се предају на одређеном месту на граници, моћи слободно да пређу на територију САД, наводи Ројтерс.
Неки мигранти су се сами вратили, плашећи се хапшења, али до касног поподнева стотине њих су формирале кордон дуж челичне баријере на тлу САД.

Више десетина миграната које је Ројтерс интервјуисао рекло је да им је доста свакодневне дискриминације и насиља у Мексику, а неки су саопштили да се плаше да не доживе сличну судбину као 39 особа које су у понедељак погинуле у пожару у мексичком имиграционом центру у Сиудад Хуарезу, недалеко од границе са САД.

Сиудад Хуарез, суседни град Ел Паса у Тексасу, један је од пограничних пунктова где су „заглављени“ многобројни неевидентирани мигранти који траже уточиште у САД.

Brazil: Bivši predsednik Bolsonaro vratio se u zemlju iz SAD

Преузмите андроид апликацију.