Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Викенд у Новом Саду намењен деци, јер деца су украс света! (викенд 19. и 20. новембар)

Викенд ће донети веома бурне метеоролошке прилике и још бурније догађаје. Поред јаке кише, кошаве и хладног времена са температуром од 8 до 11 степени у нашем граду ће бити врло узбудљиво и живо. Прославите викенд намењен деци на најбољи могучи начин.
Фото; Градске инфо

Субота и недеља су дани које углавном проводимо са децом и породицом. Овог викенда у нашем граду има пуно дешавања за наше најмлађе, између осталог и због Светског дана детета 20. новембра.

Фото: Градске инфо

Тим поводом Музеј Војводине организује бесплатне радионице:

Недеља, 20. новембар, 11 сати – Идејама шарамо, рукицама стварамо

Током шетње кроз изложбу „Војводина и Доња Аустрија, интеркултуралне везе“ посебну пажњу ћемо обратити на изложен ћилим. Деца ће сазнати шта су ћилими и како се израђују. Упознаћемо се са алаткама за израду текстила и одевним предметима од вуне. У креативном делу радионице малишани  ће израдити свој ћилим који ће красити зид у њиховој соби.

Играоницу воде Ивана Степанов и Љиљана Костић, музејски педагози.

Пријаве су обавезне на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs.

Играонице су намењене деци узраста од 5 до 10 година.

И биоскоп Арена Синеплекс обележиће Светски дан детета, у недељу 20. новембра, са својим најмлађим и најслађим посетиоцима. Тим поводом, за најмлађе љубитеље биоскопа припремају поклоне, журку и радионицу и бесплатне кокице за свако дете које у недељу 20. новембра погледа неки од дечијих филмова. На репертоару су Малци отписанци, Дечак делфин, Лето када сам научила да летим, Вучије бобице, Гајин свет 2, Малци 2 – Груов почетак, Енканто, ДЦ Лига суперљубимаца и други. малишане.

Од осталих догађаја за наше најмлађе суграђане овог викенда издвајамо:

Радионица „Кад порастем бићу сликар“, посвећена је изложби Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности. Током четири суботње радионице, деца ће имати прилике да се упознају са најзначајнијим уметничким делима великог српског уметника Уроша Предића.

Фото: PrtSc/galerijamaticesrpske.rs
Прва радионица заказана је за данас, 19. новембра у 11:00 часова у Галерији Матице српске.

Истражујући слике и откривајући приче о њима, деца ће се упознати и са занимљивим анегдотама из Предићевог дугог живота које су допринеле да постане један од најзначајнијих српских сликара.

Због ограниченог броја места на 15 малишана узраста од 5 до 10 година, учешће детета на радионици потребно је пријавити попуњавањем електронског упитника, ОВДЕ. Цена улазнице је 150 динара.

ТЕАТАР 34 је репертоарско позориште, које се налази у строгом центру града Новог Сада, у улици Николе Пашића 34. Овог викенда најмлађи могу да погледају представу „Весеље у риту“ од 11:00 часова, а ако имају довољно талента и пожеле могу да се упишу на часове глуме у суботу 19. новембра од 12:00 часова.

Детаље уписа за школу глуме и резервацију карата за представу можете урадити на сајту Театра 34.

Фото: Градске инфо

У Позоришту младих можете погледати „Лепотицу и звер“ од 11:00 часова у суботу на великој сцени.

Преображај који доживљавају главни ликови буди помисао да ништа није онако како површно изгледа на први поглед, и да ћемо праву лепоту открити само ако се суштински бавимо људима.

У недељу на истом месту од 11:00 часова можете сазнати „Како је откривено летење“.

Једном дугокљуном дугомислећем роди једнога дана је пала на памет малецка мисао. Била је то мисао о летењу. Ово је прича о проналажењу самога себе, свакодневно, помало. Представа има за циљ да покрене дечју машту и усмери је у правцу истраживачког духа.

У Театрилу поводом осмог рођендана позоришта у недељу 20. новембра од 17:00 часова, можете да погледате представу  „Једрењак у кукурузу“. Представа је настала по истоименом роману Златка Васића у оквиру ИК Креативни Центар из Београда и прати авантуре гусарског приправника Добрице, његовог деде, његове гуске Љубинке и мачка Згубидана. У оквиру адаптације и драматизације овог романа Театрило је додао још два лика: гусаре, капетана грозомормог Божу Тртицу и његовог помоћника Коленицу који крећу у гусарске походе.

Главна порука ове представе је да је важно одржати задату реч, а све остале поруке и поуке ће вам се саме рећи након гледања ове представе, кроз ситуације које наши јунаци храбро савладају.

Можда није лоше да је и родитељи погледају.

Али осим представа које могу гледати заједно са децом, и за родитеље имамо пуно предлога како да проведу овај викенд и да се опусте и напуне батерије за следећу радну недељу.

Фото: Градске инфо
У Српском народном позоришту нас очекују 3 представе овог викенда.
Аутобиографија

Субота, 19. новембар у 20:30 – Сцена: Камернa сцена
Бранислав Нушић, режија: Предраг Штрбац

Љубавно писмо

Недеља, 20. новембар у 19:00 – Сцена: Joвaн Ђoрђeвић
Редитељ: Бранко Кичић
Атеље 212, Београд

Ничим изазван-првих 10 година

Недеља, 20. новембар у 20:00 – Сцена: Пера Добриновић

Резервацију карата можете обавити на сајту Српског народног позоришта.

И немојте заборавити да позоришни клуб „Трема“ вас дарује са 10% попуста на једно пиће уз приложену карту за сваку представу са репертоара СНП-а. Попуст важи за пре или после представе која је тог дана.

У Позоришту младих можете погледати две представе:
Крзнена венера

Субота, 19. новембар  у 19:30  на малој сцени

Представа инспирисана истоименим филмом Романа Поланског, рећи ће нам много тога о манипулацији и њеним механизмима, као и о времену у којем смо неретко и жртве и манипулатори.

Фото: Градске инфо
Коса

Недеља, 20. новембар у 19:00 на великој сцени

Ратови, сукоби, неразумевања… Тај списак људских мана дужи је од свих корака начињених на планети. Управо неки од њих били су пре 50 година повод за настанак мјузикла “Коса”, а неки од њих и данас су добар повод за његово играње.

Концерт “Ми смо једнаки, зар не?” Инклузивног хора Исон одржаће се у недељу, 20. новембра у Синагоги.

Фото: Градске инфо

Концерт се одржава поводом обележавања 18 година постојања овог хора чији су чланови родитељи и ученици ШОСО “Милан Петровић”, као и сви други који желе да помогну.

Селекција exYU експерименталног филма биће приказана у суботу, 19. новембра у 20:00 часова у Америчком кутку.

Ex(YU)perimental је уведен у програм са идејом да се стави посебан фокус на стваралаштво аутора из региона.

У години јединственог јубилеја, 45. година од отварања Денди клуба и на ваш захтев Денди организује још једну диско журку.  Eкипа из Дендија одлучила да понови добар провод и спремите се за одличан провод у субота 19. новембар.

Журка ће почети од 21:00 час, а улаз ће бити слободан.

Изложба „Суба соба” биће отворена 20. новембра у 17:00 часова.

Фото: PrtSc/visitns.rs
Програм за недељу, 20. новембар.

10:00 до 22:00 часа / The Dreambird – звучна инсталација Митра Суботића Субе и Горана Вејводе
17:00 часова / Отварање интерактивне инсталације „Суба соба”
18:00 часова / Кустоско вођење кроз изложбу: Босиљка Зиројевић Лечић

Ако сте жељни добре реп музике можете уживати 19. новембра у београдском реп дуу Бигру и Паја Кратак у Хали 2 Новосадског сајма. Карте за концерт може купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ и онлајн.

Због планираних радова у суботу ће  без воде остати следеће улице:
  • Пут шајкашког одреда и фабрике Continental Automotive Serbia и Lear Corporation од 8 до 14 сати.

Уживајте!

Znate li koja palata u Novom Sadu nosi nadimak „Svojina“ i kako ga je dobila?

Преузмите андроид апликацију.