Почетна > Србија
Србија

Видовић: Остаћемо у Турској док буде потребно, још неколико дана сигурно

Вођа специјалног тима спасилаца МУП-а Србије Давор Видовић је, говорећи о јучерашњој акцији спасавања девојке испод рушевина седмоспратнице у Турској, рекао да је њихов истренирани пас био тај који је указао да испод бетона има преживелих.
спасиоци
Фото: Танјуг/ОМК МУП Републике Србије

Видовић за Тањуг каже да је у земљотресом погођеним деловима Турске почело рашчишћавање терена. Да српски тим руководи оним делом посла у коме се, по њиховој процени, указује где постоји могућност да се налази неко од преживелих.

„Померају се велики делови бетона. Наши спасиоци чекају померање да би се направио пролаз и видело да ли има некога. Тако је пронађена јуче девојка од 17 година, која је била у том тренутку у свесном стању“, додао је.

Како каже, прво што је ову девојку спасило јесте селективно уклањање рушевина за почетак. Онда је спасилачки пас давао индикације да се ту неко налази.

„То је много слојева бетона, почели смо да уклањамо материјал и како смо уклањали створио се џеп у који су момци утрчали. Јавио се женски глас из шупљине, а онда се приступило рашчишћавању и успели смо да извадимо ту несрећну девојку. Комуницирали смо са њом, одазвала се на наше позиве. Успели смо да је лагано извучемо. Била је исцрпљена, јер провела је готово четири дана испод бетона. Није могла сама да се креће, па смо је ставили на носила и извукли лагано“, испричао је он.

Видовић, који је вођа спасилачког тима МУП-а, Сектора за ванредне ситуације, каже да је први утисак српског тима када су стигли у земљотресом погођено подручје био – „сравњена земља“.

Грађани Србије прикупили преко седам милиона динара за помоћ становништву Сирије и Турске

 

Преузмите андроид апликацију.