Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Видовдански скуп 63. падобранске бригаде у касарни Југовићево и на Летенци

Данас су поводом Видовдана представници Града Новог Сада и 63. падобранске бригаде положили венце у касарни Југовићево.
Фото: Град Нови Сад

Према речима ратног начелника бригаде Видоја Ковачевића, полагањем венаца и великим скупом, који ће данас бити одржан на Летенци, обележавају важне датуме, када су 1944. формирани и када су 1991. године учествовали у борбама, а прошло је 20 година од њиховог последњег деловања 2001. године на Косову и Метохији.

„Данас се клањамо сенама погинулих падобранца и свих других родољуба који су дали животе за одбрану наше отаџбине. Удружење ветерана окупља бивше падобранце са свих простора некадашње Југославије и обележавамо нашу славу Видовдан јер смо на тај дан имали прву проливену крв у борбеним акцијама, па зато и носимо црвене беретке. Захваљујемо се Министарству одбране и Граду Новом Саду што су нам изашли у сусрет и помогли да наш скуп буде одржан онако како и доликује“, истакао је Видоје Ковачевић који је и председник Удружења ветерана 63. падобранске бригаде.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап/нр

Како је рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Видоје је ратни херој и ратни војни инвалид са битке на Кошарама који не прича о својим подвизима.

„Ову бригаду смо ранијих година свели на батаљон и то говори о суштинском односу државе према њеним припадницима. Богу хвала, пре две године, председник Србије и Министарство одбране су вратили и статус и заставу 63. падобранској бригади и 72. специјалној бригади, како би им указали дужно поштовање. Доласком из Италије 1944. године, прво седиште 63. бригаде била је ова касарна. Желим свима њима да захвaлим на свему што су урадили и што су бранили отаџбину увек и свуда где је најтеже, а то није само на Косову 1999. већ и на фронтовима од 1991. до 2001. године. Нека чувају симболе ове јединице и нека то буде порука свима да има људи који су спремни да бране свој народ“, закључио је Милош Вучевић.