Почетна > Србија
Србија

Весић: У 2023. почиње градња велике фабрике за оптадне воде у Великом Селу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће у 2023. почети изградња прве фабрике, од укупно пет у Београду, за прераду отпадних вода у Великом Селу, која ће бити највећа у главном граду и покрити простор на коме живи око 1,3 милиона људи.
весић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Проширивање канализационих система и изградња постројења за прераду отпадних вода историјска су инвестиција за Београд, оценио је Весић у изјави за Танјуг и изразио задовољство што ће реализација прве фазе неких од тих пројеката кренути 2023. године.

Весић је рекао да је његова највећа професионална жеља да се у 2023. унапреди, пре свега, канализациони систем у престоници, с обзиром да се тиме бавио још док је био у градској власти, те да у истом смеру наставља и кроз деловање у министарству.

„Веома сам срећан што се минитарство бави пројектом ‘Чиста Србија’, 3,5 милијарди евра за изградњу око пет милиона метара канализације у више од 70 општина, као и за постројења за отпадне воде“, рекао је Весић и додао да ће ти пројекти обезбедити канализацију за око 2,5 милиона људи у земљи.

То ме посебно радује и срећан сам због тога, истакао је Весић.

Министар је оценио да је веома значајна подршка коју у изградњи тих пројеката пружа Немачка развојна банка, Савет Европе и ЕУ.

Навео је да ће у оквиру пројекта „Чиста Србија“ бити обезбеђено још 500 миллиона евра за пројекте канализације и постројења за прераду отпадних вода у додатних више од 20 општина.

Весић је истакао да ће ове године коначно бити покренута прва фаза пројекта изградње фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу.

„То је прва фабрика за прераду отпадних вода у Београду, који нема ниједну такву фабрику, а потребно нам је пет фабрика, имамо пет независниих канлизационих система и у Велоком Селу ће бити највећа – покрива око 1,3 милиона људи“, казао је он.

Према његовим речима, у Београду има стотинак директних излива канализације у Саву и Дунав и годишње се ту излије запремна фекалија од 60.000 олимпијских базена.

Весић је објаснио да ће 10 одсто тих излива бити укинуто када фабрика у Великом Селу буде у функцији, што ће, сматра, бити револуција за Београд.

Навео је да ће за прву фазу изградње фабрике бити потребно око 280 милиона евра, док за другу фазу, за коју се преговара са партнерима из Француске и ЕУ, треба између 400 и 650 милииона евра.

„То је историјска инвестиција за Београд и верујем да ће се покренути и изградња и друге по величини фабрике за прераду отпадних вода у Батајници која подразумева изградњу каналзиације за Батајницу и околна насиља, Алтину, Сурчин и друга, у вредности око 200 милиона евра“, рекао је министар.

Додао је да ће се са те две фабрике решити више од 90 одсто свих проблема са канализацијом у Београду.

Након ових пројеката, каже Весић, остаје да се ураде и фабрике за прераду отпадних вода у Остружници, Лазаревцу и Обреновцу.

Како би се у Београду потпуно решио проблем са отпадним водама, Весић је рекао да је неопходно урадити и додатно постројење у Винчи.

„Волео бих да направимо велики искорак у 2023. години у том смислу и мислим да смо спремни за њега“, закључио је Весић.

Fond PIO: Od januara osnovica osiguranja za samostalne uplate viša 13,4%

Преузмите андроид апликацију.