Почетна > Србија
Србија

Весић: Србија и Мађарска се повезују најмодернијим, брзим пругама

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је данас, заједно са амбасадором Мађарске у Београду Јожефом Мађаром, посетио изложбу „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: заједничка историја мађарских и српских железница“.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Том приликом, министар је подсетио на 140 дугу историју између српских и мађарских железница коју су обележили сарадња и развој две земље које се, како је истакао, железнички повезују и данас, али најмодернијим, брзим пругама, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Мислим да је ово права година за овакву изложбу зато што ћемо управо ове године, 20. августа, прославити тачно 140 година како је први воз кренуо путем између Београда и Будимпеште“, рекао је Весић.

Навео је да то био дворски воз којим се возио краљ Милан који је, како је рекао, на неки начин обележио улазак Србије у Европу и модерно доба када је те, 1884. године, са својом свитом кренуо на пут према Будимпешти.

„Тада почиње наша 140 дуга историја српских и мађарских железница која је историја сарадње и развоја обе државе. Ми смо те године отворили пругу према Нишу и тада је Београд постао чвориште према Европи, кроз Будимпешту и према Истанбулу и на тај начин смо показали колико су железнице биле важне за развој Србије“, рекао је Весић.

Навео је да се сада, 140 година касније, српске и мађарске железнице поново повезују, али овога пута најмодернијим, брзим пругама.

С тим у вези, министар је рекао да ћемо крајем новембра, почетком децембра ове године пустити у саобраћај наш део брзе пруге до Суботице, а када наши мађарски пријатељи заврше свој део пруге до 2026. године имаћемо брзи воз од Београда до Будимпеште.

Весић је истакао да ће путовање возом између та два града трајати мање од три сата.

То ће, како је нагласио, још више учврстити сарадњу Србије и Мађарске и још више повезати наша два народа, повезати Београд и Будимпешту, а наравно успут Нови Сад, Суботицу и све друге градове и показати како могу добро да сарађују две земље које су суседи и које се заједнички боре да у овим тешким временима опстану и заштите своје националне интересе.

Brnabić: U narednih 10 godina mogli bismo da ponovimo „norveško čudo“

Преузмите андроид апликацију.