Почетна > Србија
Србија

Весић: Грађевинарство значајан замајац развоја, 2024. већ издато 30.000 дозвола

Грађевинарство је значајан замајац развоја Србије, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да је укупан број грађевинских дозвола у четвртом кварталу прошле године био 15,6 одсто, што је више у односу на исти квартал 2022, као и да је ове године већ издато 30.000 грађевинских дозвола.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Истичући значај сајма грађевинарства, који је раније данас отворио, министар је рекао да је учешће грађевинарства у БДП-у 2012. године било три одсто, а 2022. године 5,5 одсто.

Он је за РТС навео да је 2012. укупна вредност свих грађевинских радова у Србији била око 1,6 милијарди евра, а 2023. године 5,5 милијарди евра.

„Ми смо 2023. годину завршили са 11,2 одсто већом вредношћу грађевинских радова“, истакао је Весић и додао да је вредност радова порасла за 16,6 одсто, као и да је ове године већ издато 30.000 грађевинских дозвола.

То, додао је, говори о томе да је грађевинарство све значајније и да је то значајан замајац развоја наше земље.

Весић је подсетио је да су у јулу прошле године усвојене измене и допуне Закона о планирању и изградњи чија је, како каже, једна од најзначајнијих промена укидање конверзије уз накнаду.

Како је рекао, последње анализе које је НАЛЕД радио показују да 88 милиона евра износе директне инвестиције које су се догодиле или су тренутно у процесу, од укидања конверзије.

Истакао је да су одлуке донете изменама и допунама Закона о планирању и изградњи омогућиле пораст у грађевинској индустрији и подсетио да су тим изменама омогућене транспарентније процедуре, да је усвојен принцип одрживости када је у питању градња

Када је у питању радна снага у грађевинској индустрији, Весић је рекао да је прошле године за скоро 50 одсто било више дозвола за стране раднике него претпрошле године.

„То показује да се наша земља развија и да странци могу више да зараде у Србији него у својим земљама, а то је одлика средње развијених земаља“, рекао је Весић и додао да је страна радна снага последица све снажније привреде, те да ће нам убудуће требати више страних радника.

Говорећи о изложби EXPO 2027, Весић је подсетио да је почело постављање шипова и додао да ће у јуну кренути изградња пруге од Земун поља до будућег националног стадиона, чија је дужина 18,3 километра, а која ће Земун поље спојити и са комплексом будућег сајма, аеродромом „Никола Тесла“ и центром Сурчина.

„Та пруга је први део БГ воза јер упоредо за метроом који градимо, а већ 2025. и 2026. године почећемо да градимо станице на првој линији метроа, радимо и пројекат БГ воза који треба да прође кроз све приградске општине“, рекао је Весић.

Навео је да се процењује да ће изградња сајма, изложбеног простора и стамбеног блока за ЕXПО 2027 коштати око 2,5 милијарди евра и да је то само део програма „Скок у будућност – Србија 2027“, чија је укупна вредност 18 милијарди евра.

„EXPO ће омогућити да 2027. године будемо пословна престоница света, што ће донети нове послове нашим компанијама, а све друго је улагање по читавој Србији – у брзе пруге, путеве и све остало што радимо како би се наша земља развијала“, рекао је Весић.

Истакао је да је Србија интересантна за инвеститоре јер је управо политика председника Александра Вучића да наша држава буде инвеститорима на располагању.

Отворен Међународни сајам грађевинарства, учествује више од 500 излагача

Преузмите андроид апликацију.