Почетна > Србија
Србија

Весић: Да може данас да види Србију, Ђиндић би био срећан

Да Зоран Ђинђић може данас да види Србију, у смислу њених европских интеграција и у томе како економски напредује, он би заиста био срећан, оценио је некадашњи Ђинђићев близак сарадник и садашњи министар саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Весић је у изјави Танјугу поводом две деценије од убиства српског премијера казао да је управо оно што се данас дешава у Србији, била његова политичка визија.

„Када је Зоран Ђинђић 2000. године дошао на власт његова политичка агенда је била повратак Србије у међународну заједницу, почетак преговора Србије за чланство у Европској унији, затим економско снажење Србије и њено отварање према свету. Сви његови политички циљеви су данас испуњени“, сматра Весић.

Како је навео Ђинђић је платио високу политичку цену жеље да се у једној земљи која је изашла из рата и која је била оптерећена дубоким поделама, спроведу све ове реформе.

„Али оно за шта се залагао је нешто што је сада владајућа политика у Србији и тако се Србија влада свих ових деценија“, истакао је Весић.

Оценио је да је Зоран Ђинђић био непоновљива личност када је у питању политика и додао да је био потпуно другачији од осталих политичара.

„Први је у модерну политику увео практичност, значи решавање проблема и он је напросто политику разумео као средство да решава људима проблеме и да чини њихов живот бољим. Увек је економске разлоге и економију претпостављао политичким решењима, сматрао је да снажна економија значи да можете да имате снажну политику, да можете да остварујете своје политичке интересе и то је нешто што се иначе сада дешава“, навео је министар.

Истакао је да је Ђинђић први српски политичар који је на реалан начин приступио проблему Косова и Метохије.

„То ради данас Александар Вучић, на сличан начин покушавајући да реши оно што је проблем који постоји више од једног века и као што је Зоран Ђинђић почетком 2000-их година први изашао са жељом да се коначно реши проблем Косова и Метохије, пре него што неки други буду спремни да подрже ту независност која се припремала, а тада није добио подршку за то. Тако данас Александар Вучић такође на свој начин покушава да учини најбољу ствар за Србију, да сачува наш економски развој и заштити наш национални интерес“, сматра Весић.

Каже да је двадесет година после српска политика много изгубила нестанком Зорана Ђинђића.

„Кажем, он је био јединствена појава, пуно сам радио са њим, много сам у животу научио од њега, а он заиста 20 година после његове смрти може да буде срећан што се Србија креће, уз све тешкоће, уз све проблеме које имамо“, казао је Весић.

Додао је да се Ђинђић суочавао са неразумевањем неких политичких странака и дела елите о правцу којим је он желео да иде, а он је желео да Србија буде чланица Европске уније, да Србија буде економски развијена земља.

„Мотор Балкана, како је говорио, да Србија буде земља која ће снажном економијом штити своје политичке интересе и националне, а то се сада дешава“, закључио је Весић.

AMSS: Zahlađenje i jutarnji mraz menjaju uslove vožnje

 

Преузмите андроид апликацију.